Столтенберг на отварању самита НАТО: Победа Русије у Украјини биће највећа претња постојању наше алијансе

НАГЛАСИО У ВАШИНГТОНУ: ЗАТО НЕ СМЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ТО ДОГОДИ

* Открио да је постојала забринутост да ће „ширење ослабити НАТО и испровоцирати Москву“. И упозорио: „Исход сукоба у Украјини дефинисаће глобални безбедносни систем за наредне деценије. Државе чланице НАТО зато треба да активније подржавају Украјину на бојном пољу

_____________________________________________________________

            НA ОТВАРАЊУ тродневног самита НАТО у Вашингтону, његов генерални секретар Јенс Столтенберг рекао је да ће победа Русије у Украјини бити „највећа претња“ постојању западне војне алијансе.

            „Зато не смемо дозволити да се то догоди. Победа Русије над Украјином довела би до јачања ауторитарних лидера у Ирану, Северној Кореји и Кини који подржавају Русију. Сви они желе пораз НАТО“.

            У наставку је признао да одлука о ширењу НАТО није била једноставна. Према његовим речим, алијанси је требало времена да процени да ли је НАТО спреман да „отвори своја врата“.

            Столтенберг је открио да је постојала забринутост да ће „ширење ослабити НАТО и испровоцирати Москву“.

            „Исход сукоба у Украјини - закључио је генсек алијансе - дефинисаће глобални безбедносни систем деценијама. Државе чланице НАТО зато треба да активније подржавају Украјину на бојном пољу“.

            Западни медији преносе да у нацрту завршне декларације вашингтонског самита алијансе пише да се улазак Украјине у НАТО „може описати као неповратан“.

             А да су неки од учесника расправе о тој формулацији указивали да се та реч може користити у „симболичком смислу“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари