Столтенберг: Бојим се да је држање Русије нова реалност за коју морамо бити спремни

ШЕФ ФРАНЦУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: НОРМЕ О БЕЗБЕДНОСТИ У ЕВРОПИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ

* Одлазећи генерални секретар НАТО на састанку Северноатлантског савета на нивоу министара одбране: Русија је још једном показала своју способност и спремност да употреби силу и претњу силом за постизање својих циљева

____________________________________________________________

       НАТО верује да је Русија способна и спремна да употреби силу или да претњом  употребе силе постиже своје циљеве. Алијанса намерава да се припреми за такву реалност, изјавио је Јенс Столтенберг.

       Одлазећи генерални секретар НАТО је ово рекао отварајући састанак Северноатлантског савета на нивоу министара одбране, којем су присуствовали и ресорни минитри Украјине и Грузије.

       „Русија је још једном показала своју способност и спремност да употреби силу и претњу силом за постизање својих циљева. Нажалост, бојим се да је то нова реалност за коју морамо бити спремни“.

       Столтенберг је додао да ће НАТО наставити да пружа активну политичку и практичну помоћ Украјини и Грузији.

       „Наставиће се активна политичка и практична подршка НАТО Грузији и Украјини“ – објавио је Столтенберг.

       Француски министар спољних послова, Жан-Ив Ле Дријан, оценио да норме које регулишу безбедност и стабилност у Европи „више не постоје”.

       Почетком фебруара је амбасадорка  Сједињених Држава у Кијеву, Кристина Квин, позвала Украјину „да настави својим путем ка НАТО“.

       Претходно је Столтенберг ширење алијансе на исток назвао „великом причом о успеху“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари