Шерман: Вашингтон не прихвата захтев Русије да се НАТО више не шири

 НА ВИДИКУ ЈЕ ЗАОШТРАВАЊЕ У ТРОУГЛУСАД-РУСИЈА-НАТО КАКВОГ ДОСАД НИЈЕ БИЛО

* Главни амерички предоварач у Женеви Венди ШЕРМАН: „Никоме нећемо дозволити да прекине политику отворених врата НАТО која је одувек била централна за алијансу

* Посебно је нагласила: "Сједињене Државе немају намеру да са Русијом преговарају о бројности свог војног контигента у Европи!"

___________________________________________________________

       ДОЋИ ће до новог заоштравања у троуглу Америка-Русија-НАТО. Вероватно другачијег од свега што се на том плану досад догађало.

       Венди Шерман, главни преговарач САД у Женеви о новој конфигурацији безбедности на истоку Европе и постсовјетском просору, са пратећом нагодбом поводом руске сфере утицаја, изјавила је након 7,5 часовних преговора у којима је руску делегацију предводио Сергеј Рјабков:

       „Власти Сједињених Америчких Држава нису сагласне да се ограничи пријем нових земаља у НАТО. Били ссмо тврди у противљењу [руским] предлозима за [гарантовање] безбедности који код Сједињених Држава напросто не могу да прођу. Нећемо дозволити никоме да прекине политику отворених врата НАТО која је одувек била централна за алијансу“.

       Да била још јаснија, додала је:

       „Нећемо одустати од сарадње са сувереним државама које желе да раде са Сједињеним Државама“.

        Посебно је нагласила: "Сједињене Државе немају намеру да са Русијом преговарају о бројности свог војног контигента у Европи!"

       Прошлог петка је амерички државни секретар Ентони Блинкен изнео тврдњу да Запад наводно никада није гарантовао Москви да се НАТО неће ширити на исток.

       Истог дана је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да алијанса неће правити компромисе са Русијом по питању кључних тачака безбедности, укључујући право земаља на улазак у НАТО.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари