Шеф војног комитета НАТО: За конфронтацију са Русијом се спремамо још од 2008.

АДМИРАЛ РОБ БАУЕР: ТО ЈЕ БИЛО НЕОПХОДНО ЗБОГ ГРУЗИЈЕ 2008. И УКРАЈИНЕ 2014.

Роб Бауер

* На Варшавском форуму признао да је НАТО већ 2015. и 2016. распоредио четири батаљонске борбене групе на Балтику и у Пољској и да ће те групе – буде ли потребно - бити брзо трансформисане у бригаде. Навео је да је исти случај и са четири такве групе у Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској које су формиране пре почетка руске специјалне операције у Украјини

___________________________________________________________

        ШEФ Војног комитета НАТО - холандски адмирал Роб Бауер - признао је да су земље алијансе почеле да се припремају за конфронтацију са Русијом 14 година пре Специјалне војне операије у Украјини – још 2008. године.

        Наступивши на Варшавском форуму, нагласио је:

        «То је било неопходно због понашања Русије, која је била партнер НАТО више од 15 година, али се онда догодила Грузија 2008, па Украјина 2014. и 2022-ге године“.

        Према Бауеру, западна војна алијанса зато од 2008. активно ради на промени приступа европских држава повратку на принципе колективне одбране:

        «Нашу војну стратегију почели смо да мењамо 2019. године, што је довело до разраде детаљних војних планова који су одобрени [на Самиту шефова држава и влада НАТО-а у јулу] у Виљнусу».

        Бауер у Варшави није крио: «Сврха тих планова је припрема за могући војни сукоб са Русијом».

        Подсетио је да је НАТО већ 2015. и 2016. распоредио четири батаљонске борбене групе на Балтику и у Пољској и да ће те групе – буде ли потребно - бити брзо трансформисане у бригаде.

        Исти случај је и са четири такве групе у Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској које су формиране пре почетка руске специјалне операције у Украјини.

        „Сада морамо бити уверени да ће земље НАТО-а заиста спровести оно што је договорено. Јер, НАТО је команда и контрола, вежбе и стандардизацији, али све трупе припадају земљама чланицама“, закључио је Бауер.

         Претходно је бивши званичник америчке владе Грегори Вивер објавио да земље НАТО треба да појачају нуклеарно одвраћање како би се супротставиле Русији. Проценио је да Русија неће користити нуклеарно оружје током специјалне операције у Украјини, али да га у будућности може употребити против алијансе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари