Шеф Столтенберговог кабинета: Можда ће Украјина моћи у НАТО ако Русији препусти неке територије

САВЕТНИК КАБИНЕТА ЗЕЛЕНСКОГ: УКРАЈИНА НЕЋЕ ТРАМПИТИ ТЕРИТОРИЈЕ ЗА УЛАЗАК У НАТО

* Стијан ЈЕНСЕН: Постоје значајни помаци поводом будућег чланства Украјине у западном војном блоку. Уступање територије Русији могло да постане један од могућих начина за компромис између зараћених страна

______________________________________________________

          УКРАЈИНА би могла ући у НАТО у замену за уступање територија Русији, изјавио је Стијан Јенсен, шеф канцеларије генералног секретара Северноатлантске алијансе.

          „Мислим да би решење могло бити да се Украјина одрекне територије и заузврат добије чланство у НАТО-у“, пренело је његове речи норвешко издање Verdens Gang.

          енсен је нагласио да сада постоје значајни помаци поводом будућег чланства Украјине у западном војном блоку. Истовремено је напоменуо да би уступање територије Русији могло да постане један од могућих начина за компромис између зараћених страна.

          Отркио је да је у НАТО већ покретано питање „трансфера територија“.

          Према његовим речима, сви су заинтересовани да се војни сукоб у источној Европи више не понови.

          Украјина неће размењивати територије за чланство у НАТО-у, одреаговао је Михаил Подољак, саветник шефа кабинета Владимира Зеленског.

          „Територије за НАТО-кишобран? Чудно. Јер, то би значило намерно изгубити демократију <...> упустити се у уништавање међународног права и обавезно преношење рата на друге генерације", написао је на друштвеној мрежи Х (бивши Твиттер) .

           Подољак је у име Кијева поручио НАТО да убрза испоруке оружја Украјини, а не да се бави уступањем туђих територија Москви.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари