НАТО већ има 40.000 војника уз границе Русије, формираће још четири борбене групе

ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ И ДАЉЕ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО – МАНДАТ МУ ПРОДУЖЕН ДО СЕПТЕМБРА 2023.

* Нове мултинационалне борбене групе – појавиће се у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој, али није откривена њихова бројност

* Одлуку Владимира Путина да започне војну операцију у Украјини учесници ванредног самита НАТО назвали "стратешком грешком која носи страшне последице по Русију и руски народ

________________________________________________________

       ЗЕМЉЕ чланице НАТО продужиле су данас – на свом ванредном самиту у Бриселу - мандат Јенсу Столтенбергу на челу западне војне Алијансе за још годину дана.

       До 30. септембра следеће године.

       Ово значи да Столтенберг неће преузети место гувернера норвешке централне банке.

       Лидери НАТО-а су се, иначе, на свом ванредном самиту сагласили да ојачају источно крило Алијансе распоређивањем четири додатне борбене групе на истоку Европе.

       - Приступамо формирању четири нове мултинационалне борбене групе - у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој. Додатне групе су одговор на руску специјалну операцију. Ова мера ће осигурати безбедност свих савезника алијансе у свим регионима и са свеобухватним приступом“.

       НАТО je признао да је већ распоредио 40.000 војника на свом „источном крилу“

       Очекивано, није се усудио да пошаље трупе у помоћ Украјини, али је најавио да ће појачати подршку кијевском режиму.

       „Савезници су изразили намеру да ојачају подршку Украјини, укључујући сајбер безбедност и борбу против хемијских и нуклеарних претњи“, наводи се у документу.

       Столтенберг је 23. марта рекао да НАТО себе не сматра делом сукоба у Украјини и да неће тамо слати снаге. Истовремено, он је оценио да је изузетно важно спречити да садашњи сукоб ескалира у велики рат између НАТО и Русије.

       Сагласили су се и да ће повећати војне буџете својих земаља.

       Лидери чланица НАТО-а најоштрије су осудили руску специјалну војну операцију у Украјини и позвали председника Русије Владимира Путина да "прекине сукобе и повуче војску са украјинске територије".

       У саопштењу се наводи да су сукоби у Украјини потресли мир у Европи и довели до великог страдања и уништавања.

       Русија се позива на „хитно примирје“ и озбиљност у преговорима ради постизања конкретних резултата.

       Путинову одлуку да започне војну операцију назвали су "стратешком грешком која носи страшне последице по Русију и руски народ“. 

       - Русија можда покушава да створи изговор за употребу хемијског оружја у Украјини, оптужујући Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике да припремају такав напад - изјавио је данас Столтенберг новинарима после самита.

           Региструјте се нa Telegram каналу Fakti.org:  https://t.me/faktorga

 

      

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари