Ердоган назвао Грчку антитурском војном предстражом Америке

ОДРЕАГОВАО НА ПОЈАВУ АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ ВОЈНЕ БАЗЕ КОД ГРЧКОГ ГРАДА АЛЕКСАНДРУПОЛИСА

* Према Ердогановим речима, Турска, Грчка и САД, као чланице НАТО, морају да се договоре поводом све већег америчког војног присуства у Грчкој: „Зашто не можемо да се договоримо једни са другима као чланице НАТО? Турска по финансијској подршци и војној моћи, после САД, највише доприноси НАТО, Грчка ту није ни близу. Турска је за НАТО осигурач у региону“

___________________________________________________

       НОВА америчка војна база у грчком граду Александруполису потврђује да је Грчка постала предстража Сједињених Држава, рекао је Тајип Ердоган.

       Турски председник додатно је нагласио:

       „Војне базе у Грчкој користе Сједињене Државе. Толико их је – колико их је – чак и набројати. Грчка је практично постала предстража Америке. Зашто се ово дешава? О томе разговарамо са Бајденом. Али, одговора нема“.

       Турски лидер је на конференцији за новинаре у Анкари био директан и на рачун званичне Атине:

       „Понашање Грчке у региону је погрешно“.

       Према Ердогановим речима, Турска, Грчка и САД, као чланице НАТО, морају да се договоре поводом све већег америчког војног присуства у Грчкој:

       „Зашто не можемо да се договоримо једни са другима као чланице НАТО? Турска по финансијској подршци и војној моћи, после САД, највише доприноси НАТО, Грчка ту није ни близу. Турска је за НАТО осигурач у региону“.

       Према новом грчко-америчком споразуму о одбрани, Сједињене Државе ће добити још неколико војних база, међу којима је и Александрополис.

       Иако се Ердоган буни, неки војни експерти сматрају да је америчко-грчки споразум примарно усмерен против Русије.

       Међу њима је и бивши грчки министар спољних послова Никос Коцијас који је рекао да се грчке територије предају Американцима ради провоцирања Русије, а Грчка се тако увлачи у сценарије непријатељске према Русији.

       Грчка влада тврди да ће америчке базе заштитити земљу у случају турског напада.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари