Бивши главни генерал Британије: НАТО избегава рат са Русијом јер за тај рат није спреман

РИЧАРД БАРОНС: ТРЕБА ДА СЕ СТИДИМО ШТО СТВАРИ ТАКО СТОЈЕ

* Признао: „Ако би снаге Уједињеног Краљевства морале да бране, на пример, Естонију, биле би уништене за око недељу дана!“

_______________________________________________________

         НАТО настоји да избегне пуну конфронтацију са Русијом јер за њу није спреман, рекао је генерал Ричард Баронс, бивши шеф британске Команде здружених снага.

       The Independent наводи његове речи да ће западна војна алијанса бити принуђена да донесе одлуку о судару са Русијом у два случаја: ако буде „угрожен много већи део Украјине него сада, или ако Русија крене у конфронтацију са неком од њених чланица“.

       Баронс наглашава да би у другом случају избор за НАТО био „много лакши“, али да и ту  „постоје потешкоће“. Додатно је указао:

       „Било би лакше да имамо какву-такву припрему да у таквим околностима делујемо потребном брзином, а немамо је.<...> Ми тежимо да избегнемо рат између Русије и НАТО јер НАТО за тај рат није спреман. И треба да се стидимо тога!“

        Баронс је све ово рекао на саслушању у парламентарном комитету за одбрану.

       Признао је да Британија „апсолутно нема неопходне одбрамбене системе за такав рат“:

       „Ако би снаге Уједињеног Краљевства морале да бране, на пример, Естонију, биле би уништене за око недељу дана!“

       Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да западне земље намеравају да пруже Украјини даљу финансијску и војну подршку, али да ће се и даље придржавати става да НАТО не треба да буде страна у сукобу у Украјини.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари