Atlantic: Победи ли 2024. Трамп уследиће разлаз САД и Европе, можда и колапс НАТО

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН ПРЕДВИЂА ЗАОШТРАВАЊЕ ИЗМЕЂУ ТРАМПИСТА И ВРХУШКИ ЗЕМАЉА ЕУ

* Лидери европских земаља у том случају ће морати да на себе преузму највећи део подршке Кијеву и да се припреме за стварност у којој „америчка администрација ставља тачку на НАТО и тежи зближавању са Русијом“

___________________________________________________________

         НАТО се до 2025. године може распасти због растућих тензија између Републиканске партије САД и интереса већине европских земаља о сукобу у Украјини, оценио је колумниста америчког магазина Atlantic  Филип О'Брајен.

         Прецизирао је да ће узрок колапса НАТО бити све дубљи јаз у ставовима између „популистичког крила Републиканске партије, на челу са Доналдом Трампом, и егзистенцијалних безбедносних забринутости већег дела Европе“.

         И додао: „Рат у Украјини може постати директан катализатор колапса НАТО. Ако Републиканска партија победи на америчким председничким изборима 2024. године, нова администрација може да прекине сваку подршку Украјини. А то ће водити расколу у НАТО јер европске земље не би биле спремале за такав развој догађаја“.

         О`Брајен наглашава да ће европске земље - у случају јачања проруске и антиукрајинске позиције у Републиканској партији и победе њеног кандидата на председничким изборима у новембру 2024-те, морати да на себе преузму највећи део подршке Кијеву.

         У том случају ће лидери европских земаља морати да се припреме за стварност у којој „америчка администрација ставља тачку на НАТО и тежи зближавању са Русијом“.

          Британски лист Guardian позвао је западне земље да направе „сопствени план за Украјину уместо оног који је предложио Кијев“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари