АХМАДИНЕЏАД: Иран неће ни за длаку одустати од својих права

УОЧИ ОБНОВЕ ПРЕГОВОРА ТЕХЕРАНА И ГРУПЕ 5+1 У ИСТАНБУЛУ

         ИРАН неће ни за длаку одустати од својих неотуђивих нуклеарних права, изјавио је ирански председник Махмуд Ахмадинеџад уочи обнављања разговора између Техерана и великих сила о иранском нуклеарном програму.

         „Саветујем свим непријатељима Ирана и арогантним силама да промене своје понашање према мом народу“, рекао је ирански председник.

         „Морате да знате да ће ирански народ бити чврст кад је реч о његовим основним правима и да ни под највећим притиском неће попустити“, поручио је Ахмадинеџад западњацима у говору одржаном на југу Ирана, јавила је званична агенција ИРНА.

         Ахмадинеџадове изјаве долазе у време кад Иран и земље из групе 5+1 (САД, Русија, Кина, Француска, Велика Британија и Њемачка) треба да се у суботу састану у Истанбулу како би покушали да обнове дијалог прекинут пре 15 месеци и нађу дипломатско решење за иранску нуклеарну кризу.

         Упркос понављаним демантијима Техерана, велике силе сумњају да Иран покушава да направи атомско оружје под изговором да се ради о цивилном нуклеарном програму, а Савет безбедности УН-а је од 2006. године донео шест резолуција, од којих су четири садржавале санкције.

         Међународне санкције су од 2010. године појачане трговинским, банкарским и нафтним ембаргом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари