Тврди брегзитовци напустили владу Терезе Меј – нејасно ко ће се смејати последњи

ОСТАВКЕ ПОДНЕЛО ПЕТ ЧЛАНОВА КАБИНЕТА – МЕЂУ ЊИМА И МИНИСТАР ЗА БРЕГЗИТ ДОМИНИК РАБ

* Британска влада јуче после пет сати жустре дебате усвојила предлог споразума који предвиђа останак Велике Британије у царинској унији с ЕУ до постизања трајног трговинског споразума две стране

______________________________________________________________________________

          ПЕТ чланова британске владе поднело је оставке на своје функције због неслагања с нацртом споразума о Брегзиту, чиме су довели у тежак положај премијерку Терезу Меј која ће данас од парламента затражити подршку за договор о разлазу с ЕУ.

         Оставке су поднели министар за Брегзит Доминик Раб, министарка за рад и пензије Естер Меквеј, државни секретар у Министарству за Северну Ирску Шајлеш Вара, као и секретарка министарства за Брегзит Суела Браверман и секретара министарства просвете Ен-Мери Тревељан, наводи Асошиејтед прес.

         Сви су снажне присталице Брегзита и сматрају да нацрт споразума о разлазу Велике Британије и ЕУ, који су преговарачи две стране постигли у уторак, не нуди чврсто одвајање од Уније за какво су се британски грађани изјаснили на референдуму 2016. године.

         Раб је рекао да "не може да подржи услове (разлаза) у предлогу споразума са ЕУ", јер решење за Северну Ирску "представља претњу за интегритет Британије".

         Влада Терезе Меј јуче је после пет сати жустре дебате усвојила предлог споразума који предвиђа останак Велике Британије у царинској унији с ЕУ до постизања трајног трговинског споразума две стране.

         Меј ће данас известити британски парламент о детаљима нацрта споразума и затражити подршку посланика за тај договор с ЕУ.

         Многи чланови њене Конзервативне странке противе се таквом споразуму јер сматрају да ће Велика Британија остати превише везана за ЕУ, док су опозиционе партије најавиле да ће гласати против усвојеног нацрта.

         Меј тврди да нацрт споразума који је њена влада усвојила поштује резултат референдума, уз задржавање блиских веза с ЕУ, највећим трговинским партнером Лондона.

         Међутим, њена способност да обезбеди подршку већине посланика за споразум под знаком је питања.

         Британска фунта данас је нагло ослабила. Њена вредност је пала за један одсто неколико минута пошто је Раб на Твитеру објавио да подноси оставку.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари