Европа пред колапсом, Немци ће је спасавати

ГЛАС УПОЗОРЕЊА ИЗ ЈЕДИНЕ БИВШЕ ЈУ-РЕПУБЛИКЕ КОЈА ЈЕ УШЛА У ЕУ

  • Европа се суочава са чудним парадоксом: после Другог светског рата је помагала Немачку, при том никада не заборавивши страх од немачке Европе, а данас ће Немачка морати да је спашава

 

     ЉУБЉАНСКИ дневник „Дело“ објавио је 25. августа коментар са проценом да се Европска унија ближи „нултој тачки“ од које може да крене колапс система.

     Коментатор „Дела“ тврди да ће политичари у земљама чланицама ускоро морати да одлуче - на колике жртве су и њихове земље и ЕУ спремне ради монетарне уније. У међувремену, пише у „Делу“, постаје јасно да ће Немачка морати да започне спашавање уније. Аутор коментара под називом „Колико Европе има у Немачкој“ је новинар Дамијан Слабе.

     Словеначки коментатор даље каже да је недавни позив бившег немачког канцелара Хелмута Кола на акцију заправо подвукао озбиљност ситуације.

     Кол је, пише Слабе у „Делу“, скренуо пажњу да Немачка нема избора већ да преузме свој део одговорности уколико не жели да дође до дезинтеграције уније. „Ми немамо више избора, ако не желимо да се ЕУ распадне,“ рекао је бивши канцелар. А прави узроци кризе, примећује словеначки коментатор, нису само у кризи евра већ „превасходно у дужничкој кризи, а ту је и државна па чак и криза система“.

     Слабе је приметио да се Европа суочава са чудним парадоксом: после Другог светског рата је помагала Немачку, при том никада не заборавивши страх од немачке Европе, а данас се налази у таквој ситуацији да ће Немачка морати да је спашава.

     Нејасно је како ће се ова ситуација решавати. Нејасно је, заправо, колико је  Немачка јака, пише у „Делу“ - закључује Слабе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари