Клаус: Евро је катастрофална грешка

НЕПОПРАВЉИВИ ЕВРОСКЕПТИК ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО

ДОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ СВЕ ВИШЕ У ПРАВУ

   Вацлав Клаус

  • Евровалута је катастрофа. Надам се да у Француској људи знају да је евро катастрофа. То је био погрешан пројекат
  • Клаус је указао да је Чешка ушла у ЕУ не зато да би добијала буџетске дотације из различитих фондова ЕУ, већ да би после пада комунизма постала нормална европска држава

        Вацлав Клаус, председник Републике Чешке већ годинама уназад указује и аргументима доказује многе озбиљне пропусте и фаталне грешке које чини Европска унија. Време му иде у прилог, јер се показује да је у већина његових критика оправдана. Иако га еврофанатици критикују Клус наставља да убедљиво доказује промашеност концепта еврозоне.

        „Увођење јединствене европске валуте у ЕУ била би грешка“, изјавио је председник Чешке Вацлав Клаус у интервјуу за француски телевизијски канал „Франс 24“.

        „Евровалута је катастрофа. Надам се да у Француској људи знају да је евро катастрофа. То је био погрешан пројекат“, рекао је Клаус. Клаус сматра „да се Праг понашао разумно када је одбио да се прикључи Буџетском пакту Европске уније. Главни разлог одбијања јесте у томе да се неком другом препусти да одлучује о начину трошења сопствених пара. Као да су чеси малоумни, па не знају да одреде своје приритете, па да неке надобудне бираократе из Брисела о томе одлучују! Клаус о томе каже:

        „За нас је то једноставно неприхватљиво. Идеја да се одговорност за буџет пренесе негде у Брисел, да се буџет не усваја у земљи, већ да се одлука о њему препусти технократама и бирократама (у Бриселу) - то је за нас неприхватљиво!“

        Треба подсетити да је Споразум о буџетској стабилности прихватило  30. јануара у Бриселу 25 од 27 чланица ЕУ. Предлог фискалног пакта дали су лидери ЕУ на самиту у децембру 2011. Чешка и Британија су одбиле да се придруже том буџетском споразуму. Праг је своју одлуку изнео током бриселског самита, док је Британија још у децембру 2011. саопштила да неће потписати тај фискални пакт.

        Клаус је указао да је Чешка ушла у ЕУ не зато да би добијала буџетске дотације из различитих фондова ЕУ, већ да би после пада комунизма постала „нормална европска држава“.

        Познато је да је професор Вацлав Клаус један од водећих светских стручњака у области финансија. Клаус је после „плишане револуције“ у Чехословачкој, 1989. постао министар финансија федералне Чехословачке , а затим вицепремијер. И показао да је у кључним реформама у овој земљи радио исправно, јер није дозтволио да се угаси чешка привреда и производња. Тако да је по оценама многих он најзаслужнији за успешан развој економије Чешке. Председник Чешке је тако признати покретач успешних економских реформи у Чехословачкој и Чешкој у периоду трансформације.

        Изгледа да се и овог његове оцене о погубним економским мерама у еврозони показују тачним. Што еврофанатици и бриселске бирократке то касније схвате - утолико горе по грађане ЕУ!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари