Терезу Меј ће наредних дана покушати да оборе - посланици њене партије

НЕЗАДОВОЉНИ СУ ЊЕНОМ СТРАТЕГИЈОМ ПРЕМА БРИСЕЛУ ПОВОДОМ БРЕГЗИТА

* Британска премијерка сматра да би останак Северне Ирске у царинској унији и јединственом тржишту уколико не буде пронађено друго решење, "значио настанак царинске границе у Ирском мору која би уништила интегритет Уједињеног краљевства"

_________________________________________________________________________

          БРИТАНСКА премијерка Тереза Меј поновиће данас своје противљење европском предлогу за решавање проблема ирске границе после Брегзита, и изнети уверење да је споразум о разлазу веома близу, саопштено је из њеног кабинета.

         Преговори Лондона и Брисела о условима разлаза запели су на питању границе између Ирске, чланице ЕУ, и британске Северне Ирске после изласка Велике Британије из ЕУ 29. марта 2019.

         Обе стране желе да избегну успостављање физичке границе али им се гледишта о начинима да се то постигне разликују и нису успели да постигну сагласност на самиту 17. и 18. октобра.

         "Као што сам рекла прошле недеље, не можемо прихватити први предлог о 'бекстопу'", наводи се у одломцима из премијеркиног говора који су прослеђени медијима.

         Према њеним речима, тај "бекстоп", који предвиђа останак Северне Ирске у царинској унији и јединственом тржишту уколико не буде пронађено друго решење, "значио би настанак царинске границе у Ирском мору и уништио би интегритет Уједињеног краљевства".

         "Верујем да ниједан британски премијер то не би могао да прихвати. Ја свакако не могу", наводи се у говору.

         Меј ће такође навести да је споразум о разлазу "95 одсто" готов, упркос блокади око ирске границе.

         Према наводима британских медија, посланици британских конзервативаца спремају се да током следеће недеље покушају обарање премијерке, незадовољни њеном преговарачком стратегијом.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари