Меј „писмом нацији“ затражила подршку за услове иступања из ЕУ које је истрговала са Бриселом

ИЗГЛЕДИ ДА ЈЕ ПАРЛАМЕНТ У ЛОНДОНУ НЕ ПОДРЖИ УОПШТЕ НИСУ МАЛИ

* Написала сународницима: „Уједињено Краљевство ће 29. марта наредне године напустити Европску унију. Тада ће почети ново поглавље у животу нашег народа и ја желим да то за нашу земљу буде моменат обнове и помирења. Тог дана треба да ставимо заувек тачку на међусобно дељење на оне који гласали `за` или `против` напууштања ЕУ. Желим да се поново објединимо и будемо јединствена нација“

* The Sunday Telegraph објавио да се и у Лондону и у Бриселу ужурбано ради на „алтернативним варијантама иступања“. За случај да Меј не добије подршку у свом парламенту

________________________________________________________________________

         ТЕРЕЗА Меј се обратила Британцима са молбом да подрже договор о иступању из ЕУ који је њена влада усагласила са Бриселом.

         Учинила је то у форми отвореног писма нацији поводом Brexit у којем је сународницима поручила:

         „Уједињено Краљевство ће 29. марта наредне године напустити Европску унију. Тада ће почети ново поглавље у животу нашег народа и ја желим да то за нашу земљу буде моменат обнове и помирења. Тог дана треба да ставимо заувек тачку на међусобно дељење на оне који гласали `за` или `против` напууштања ЕУ. Желим да се поново објединимо и будемо јединствена нација. А да бисмо то били – ми морамо реализовати Brexit и подржати споразум са ЕУ“.

         Меј је навела да ће 25. новембра  у Бриселу – на ванредном самиту ЕУ – од лидера 27 земаља чланица Уније тражити да одобре текст нагодбе.

         Посебно је нагласила де ће и „душом и срцем агитовати да британски народ и парламент у Лондону подрже „излазни документ“.

         Меј је изразила увереност да услови изласка које је истрговала у преговорима са ЕУ треба да задовоље и „присталице и противнике евроинтеграција“.

         Прошле недеље је – због неслагања са „излазним документом“ – оставку поднео и британски министар за Brexit Доминик Раб, плус још шесторо заменика и помоћника других министара.

         Незадовољних има и у Конзервативној партији Терезе Меј, као и међу опозиционим Лабуристима и у врху коалиционе Демократске унионистичке партије из Северне Ирске чији је лидер, Арлин Фостер, најавила да ће гласати против „излазног документа“.

         Шансе да „излазни документ“ не прође у британском парламенту уопште нису мале.

         The Sunday Telegraph објавио је да се и у Лондону и у Бриселу ужурбано ради на „алтернативним варијантама иступања“. За случај да Меј не добије подршку у британском парламенту.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари