Британски медији пишу да је Меј понижена у Салцбургу, а лидере ЕУ зову прљавим пацовима

УНУТАР КОНЗЕРВАТИВНЕ ПАРТИЈЕ СЕ СПРЕМА ПОБУНА ПРОТИВ ПРЕМИЈЕРКЕ

* Група евроскептика, окупљена око бившег министра за Brexit Дејва Дејвиса нарочито оспорава тврдњу Терезе Меј да су могуће само две варијанте – излазак из ЕУ у складу са њеним планом или без договора. Група сматра да постоји и треће, боље решење – договор са Бриселом о слободној трговини сличан оном који ЕУ има са Канадом

_______________________________________________________________________________

         ПЛАН за Брегзит британске премијерке Терезе Меј практично је поцепан пошто га је ЕУ одбила на самиту који су британски медији означили као "понижење".

         Председник Европског савета Доналд Туск на самиту у Салцбургу јуче је отворено рекао да делови британског плана "једноставно неће функционисати", док је француски председник Емануел Макрон британске политичаре који подржавају Брегзит назвао "лажовима".

         Уздрмана премијерка је новинарима рекла да је Лондон спреман да напусти ЕУ без споразума о будућим односима.

         Самит је потопио британске наде у пробој у заглављеним преговорима, шест месеци пред планирани излазак Велике Британије из ЕУ 29. марта следеће године.

         Британски медији се данас не суздржавају у оценама самита.

         Лист The Guardian је навео да је Тереза Меј "понижена" док је десничарски Sun назвао лидере ЕУ "прљавим пацовима".

         Меј ће се, међутим, суочити са побуном на сопственом `броду`.

         Њен бивши министар за Brexit - Дејвид Дејвис – рекао је у интервјуу Huffington Post да ће 40 евроскептика „тврдих као камен“ иступити против њеног плана за напуштање ЕУ.

         Она је у јулу на саветовању са члановима владе из своје партије  инсистирала ублажавању „услова за Brexit“, а то је довело до оставки Дејвиса, Бориса Џонсона и још неколико министара.

         Дејвис и његови истомишљеници иступиће против Меј на конференцији Конзервативне партије наредне недеље, а потом и у парламенту.

         Група око Дејвиса нарочито оспорава тврдњу Меј да су могуће само две варијанте – излазак из ЕУ у складу са њеним планом или без договора. Група сматра да постоји и треће, боље решење – договор са Бриселом о слободној трговини сличан оном који ЕУ има са Канадом.

         (Бета – Факти)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари