Додик: Злочине над Србима Козаре починиле су њихове комшије Хрвати и муслимани

ПРЕСЕДНИК СРПСКЕ НА МРАКОВИЦИ ПОВОДОМ 82 ГОДИНЕ ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ

 

* Српско страдање на Козари треба да обиљежава цио наш народ. Овде је у току година рата по селима убијено више од 30.000 људи, а више од 70.000 из једног збега је 1942. године заробљено, одведено у Јасеновац и тамо побијено

* Сама чињеница да су овдје спаљена 142 села говори о томе да је ово место страдања Срба. Овдје нису страдали локални муслимани и Хрвати. Они су били на другој страни и ретки су они који су припадали партизанском покрету

* Тражили су да овде на Козари праве меморијални центар за своје жртве. Нисмо дозволили и нећемо никада

_________________________________________________________

          СTРАДАЊЕ на Козари треба да обележава цели српски народ - рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, на Мраковици поводом 82 године од битке на Козари.

          - Ако се не боримо за сећање и памћење, испашће да су они који су правили злочине жртве, а ми страдалници да смо џелати. Зато је важно да се у што већем броју окупљамо овде и да причамо истину, јер она је на нашој страни - нагласио је Додик.

          Он је упозорио да сада ти исти причају како треба да живимо заједно.

          - Да се одрекнемо своје историје, свог страдања. Тражили су да овде на Козари праве меморијални центар за своје жртве. Нисмо дозволили и нећемо никада - поручио је Додик.

          Он је подсетио да је и због Козаре јако важно да у Отаџбинском рату није било подела, већ да су Срби стали под исти барјак слободе.

          Додик је нагласио да је простор Козаре испражњен и да су усташе, у чијим редовима је било локално становништво, и хрватско и муслиманско, побиле Србе.

          - Овде је у току година рата по селима убијено више од 30.000 људи, а више од 70.000 из једног збега је 1942. године заробљено, одведено у Јасеновац и тамо побијено - рекао је Додик.

          Он је навео да нема података о томе колико је још људи 1943, 1944. и 1945. године похапшено и одведено.

          - Сама чињеница да су овде спаљена 142 села говори о томе да је ово место страдања Срба. Овде нису страдали локални муслимани и Хрвати. Они су били на другој страни и ретки су они који су припадали партизанском покрету - рекао је Додик.

          Председник Српске је истакао да су злочине над Србима на том простору починиле њихове комшије које су се преко ноћи из комшија претвориле у убице и кољаче.

          - И нама се то стално понавља, као што се понављало за вријеме Отоманске империје, Аустроугарске, Првог светског и Другог свјетског рата. То нам се поновило и у процесу распада бивше Југославије и увек смо били на једној страни, они на другој - рекао је Додик.

          Непријатељска офанзива на Козару под кодним називом "Западна Босна" почела је 10. јуна 1942. године, што је био увод у један од најстрашнијих злочина почињених над српским народом икада.

          Немачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збег са око 80.000 српских цивила.

          Током непријатељске офанзиве на Козари и у Поткозарју спаљено је, уништено и опљачкано 140 села.

           Из непријатељског обруча успело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 деце. Сви су одведени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, где су подвргнути мучењу и најсуровијим методама усмрћивања.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари