Додик: Вучић се у Бриселу одлучио за једино могућу тактику – хоћу, а нећу

„ЗАПАД НА НАС ПОЈАЧАВА ПРИТИСАК ЈЕР СМАТРА ДА САДА НЕ МОРА НИ МИНИМАЛНО ДА СЕ ОСВРЋЕ НА СТАВОВЕ РУСИЈЕ“

* По њиховој логици, кад то реше, острвиће се на Републику Српску како би опет за њих испословали БиХ какву они желе. У тако створеној атмосфери, позиција Србије, односно председника Александра Вучића, веома је тешка и сложена. Или прихвати и потпиши оно што хоћемо или си крив, а то значи мораш бити кажњен

* ЕУ и Аљбин Курти на једној страни, јединствени и упорни, а председник Вучић сам, препуштен себи и својим способностима. Једину тактику коју је могао изабрати је она 'хоћу, а нећу' и мислим да ју је успешно манифестовао. У немогућим околностима је извукао максимално. Он то сигурно неће рећи, а и не би било корисно, али свако ко прати процес међународног преговарања морао би то да примети

* Зато се ЕУ нада да ће на састанку у Охриду постићи договор о плану за имплементацију неправног споразума, како би добили било какву правно обавезујућу форму за Београд и Приштину

___________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да су видљиви напори међународне заједнице да се, током сукоба у Украјини, вишеструко појача притисак за решавање балканских питања, јер сада, како наводи, "не морају ни минимално да се осврћу на ставове Русије".

         Додик је нагласио да је једно од тих питања и питање односа између Београда и Приштине и покушај да се ужурбано дође до резултата који међународна заједница очекује, због чега је и понудила француско-немачки споразум по систему "узми или остави".

         - По њиховој логици, кад то реше, острвиће се на Републику Српску како би опет за њих испословали БиХ какву они желе. У тако створеној атмосфери, позиција Србије, односно председника Александра Вучића, веома је тешка и сложена. Или прихвати и потпиши оно што хоћемо или си крив, а то значи мораш бити кажњен - истакао је Додик.

         Он наглашава да се у овом случају десило нешто ново код ЕУ, која непотписани споразум проглашава валидним и тако врши додатан притисак.

         - ЕУ и Аљбин Курти на једној страни, јединствени и упорни, а председник Вучић сам, препуштен себи и својим способностима. Једину тактику коју је могао изабрати је она 'хоћу, а нећу' и мислим да ју је успешно манифестовао. Он то сигурно неће рећи, а и не би било корисно, али свако ко прати процес међународног преговарања морао би то да примети. Зато мислим да је председник Вучић у немогућим околностима извукао максимално - рекао је Додик за Танјуг.

         Он додаје и да је Вучићево "разговарајмо", ЕУ прогласила за успех, тврдећи да је успела и без потписа, док је Вучић, како каже, пажљиво изабраном тактиком да могу да се договарају наводна решења за нормализацију, јасно рекао да нема признања и да нема чланства у УН.

         - Епилог је јасан - нема споразума, јер није потписан и тај посао је далеко од завршеног. Сада ЕУ тражи да се за споразум који није потписан сачини план имплементације, дакле да се спроводи правно необавезујући споразум - појаснио је Додик.

         Он додаје да су из службе ЕУ за иностране послове објавили текст "непотписаног и неприхваћеног споразума" и тако дали снагу разним спиновањима о том споразуму.

         - Зато се ЕУ нада да ће на састанку у Охриду постићи договор о плану за имплементацију неправног споразума, како би добили било какву правно обавезујућу форму за Београд и Приштину - упитао је Додик.

         Он додаје да та наметнута тактика за крајњи резултат има то да се "узме и остави" и да оно што је ЕУ објавила као споразум, на крају испадне да је остављено, да ниједан стратешки уступак није дат и да је све био само још један покушај, до нове прилике.

         (Срна)


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари