Додик: Узалуд из Сарајева тврде да ће бити белаја ако странци оду – неће бити белаја!

«СРБИ ПОКАЗУЈУ ДА УМЕЈУ УПРАЉАТИ ДРЖАВОМ, А ЧАК И МНОГИ СТРАНЦИ ГОВОРЕ ДА ЈЕ У ФБиХ – ХАОС»

* «Белаја неће бити и не мислим да је могућ било какав сукоб или рат. Не позивам на то, моја политика су мир, стабилност и могући договор»

* «Могао бих дуго причати о подобним Србима који су пажљиво и политички именовани у ЦИК, као и о неким судијама које се на позиције именују јер су из мешовитих бракова. И онда се дође у ситуацију да пресуђују благе казне Бошњацима, док се Срби осуђују на драстично веће казне затвора. Ко је судио Насеру Орићу? То проверите"

* «Српска неће прихватити иницијативу дела бошњачких политичара за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112. То нови покушај преноса надлежности на БиХ. Дакле, нећемо се тога одрећи и увођење јединственог броја се неће десити. То је наш број, има да буде наш и биће»

* «Не верујемо у заједништво и могућност да БиХ опстане. Дакле, не желимо ништа да дамо у надлежност БиХ и то је наш легитиман став. Немамо поверења у суживот са онима који говоре као Бакир Изетбеговић»

_______________________________________________

       МИЛОРАД Додик, председник СНСД, рекао је да су Срби у Републици Српској, које неки ових дана називају лошим народом, показали да знају управљати државом док, са друге стране, чак и многи странци говоре да у Федерацији БиХ влада општи хаос.

       «У Федерацији нема ни владе, ни председника након избора. Једино што делује, чиме се организовано управља јесте Република Српска", рекао је Додик новинарима након проширене седнице Извршног комитета СНСД-а поводом актуелне политичке ситуације у БиХ, одлуке ЦИК-а БиХ о поништавању избора у Добоју и Сребреници, као и негативних политичких изјава о српском народу и Српској.

       Он је додао да на том плану одређени медији у БиХ покушавају одржати наратив да је Српска несређена, иако су у њој изражени плурализам, демократија и право мишљења.

       "Ником ништа не фали", рекао је Додик.

       Он је истакао да и даље има став да међународна заједница треба да оде из БиХ када је реч о оперативном управљању.

       «Приче из Сарајева да ће бити белаја ако они оду - нису тачне. Ја сматрам да белаја неће бити и не мислим да је могућ било какав сукоб или рат. Не позивам на то, моја политика су мир, стабилност и могући договор", закључио је Додик.

       Нагласио је да његова недавна изјава о члану Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, Вањи Бјелица Прутина, није била шовинистичка, већ да је хтео да објасни политичку димензију када је реч о именовању чланова те комисије и других тела на нивоу БиХ.

       Он је у вези с тим упитао која су то четири гласа која има СДА у ЦИК-у?

       «Знамо за два, а која су четири од укупно седам? Дакле, они могу доносити одлуке како хоће и остало су гласови српских кадрова одавде", рекао је Додик новинарима Бањалуци након проширене седнице Извршног комитета СНСД-а.

       Он каже да би могао дуго причати о подобним Србима који су пажљиво и политички именовани у ЦИК, као и о неким судијама које се на позиције именују јер су из мешовитих бракова.

       «И онда се дође у ситуацију да пресуђују благе казне Бошњацима, док се Срби осуђују на драстично веће казне затвора. Ко је судио Насеру Орићу? То проверите" рекао је Додик и додао да цело Сарајево прича да је Бранко Перић намештен као судија да ослободи Османа Мехмедагића Осмицу било какве одговорности.

       Додик је посебно нагласио да је у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ речено да оно што није изричито дато у надлежност БиХ припада ентитетима, те да Српска неће прихватити иницијативу дијела бошњачких политичара за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112.

       Додик је рекао да је то нови покушај преноса надлежности на БиХ.

       «Дакле, нећемо се тога одрећи и увођење јединственог броја се неће десити. То је наш број, има да буде наш и биће", рекао је у Бањалуци Додик.

       Он је констатовао да Српска не верује у БиХ, а поготово послије изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића који је Србе назвао лошим народом.

       "Не верујемо у заједништво и могућност да БиХ опстане. Дакле, не желимо ништа да дамо у надлежност БиХ и то је наш легитиман став. Немамо поверења у суживот са онима који говоре као Бакир Изетбеговић. Ја никада нисам рекао да је неки народ лош. Много пута сам говорио да су Бошњаци добар народ и да имам бројне пријатеље Бошњаке који, нажалост, имају неугодности због харанге из Сарајева према Српској", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари