Додик: Српска ће вратити своје дејтонске надлежности, али ће то бити политичке а не ратне одлуке

НАГЛАСИО: ПОШТУЈЕМ И УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И УСТАВ БиХ – ЗАУСТАВИЋЕМО СЕ АКО ДОБИЈЕМО НАША УСТАВНА ПРАВА“

* „У БиХ неће доћи до ратних сукоба и не знам на чему појединци из Федерације БиХ заснивају тврдње о немогућности мирног разлаза.  Сматрам да овде нема разлога ни за војно присуство странаца или за употребу силе. Република Српска са својом полицијом и оним што има од оружаних снага нема намеру да додирне ни један педаљ ФБиХ, ни да било шта тамо учини, али има намеру да поштује оно што је ентитетска линија и њене границе

* „Ово је политичка борба. Овде се доносе политичке, а не ратне одлуке. Српска ће донети одлуку о повлачењу сагласности за формирање Оружаних снага БиХ и биће речено да ће сваком Србину који хоће да изађе из тог састава, нелегалног од тог тренутка, бити регулисан правно-радни статус у институцијама Републике Српске. Даће се и разуман рок да остали припадници Оружаних снага напусте Републику Српску у том својству. Могу да остану да живе ако су грађани, али не могу више да буду у служби Оружаних снага

* "Војску могу употребити одлуком два муслиманска члана Председништва -  Комшића и Џаферовића - али то није легитимно. Знам да ниједан Србин у Оружаним снагама неће прихватити да се војно ангажује против Републике Српске. Верујем да и већина Хрвата то не би урадила. Према томе, они само треба да мобилишу муслимане да би нешто учинили у Републици Српској, где не живе, а то би се сматрало агресијом и Република Српска тада би имала право позвати пријатеље да је заштите

* Ово није никакав пут грлом у јагоде. Поштујем Дејтонски мировни споразум, уставе Српске и БиХ и сигурно је да иза мене стоји српски народ... За муслимане би најбоље било да имају своју државу и да пусте Србе да раде и живе слободно

______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су сви макроекономски показатељи Републике Српске у порасту, те да о томе говори и чињеница да је БДП у другом кварталу ове године 10,2 одсто.

       “То говори да се крећемо добрим путем и да је економско стање стабилно”, рекао је Додик.

       Он је за РТРС истакао да не може вјеровати да опозициони лидери не виде шта је све позитивно урађено на плану инфраструктуре и слично у Српској.

       “Имамо најбоље показатеље. Овде је 80 одсто покривеност увоза извозом, иако је била 34 одсто када смо ми дошли на власт. Успоставили смо систем који је давао резултат и када смо дошли на власт 2005. године укупни БДП је био 4,2 милијарде КМ. Данас је виши од 12 милијарди КМ”, навео је Додик.

       Он је поновио да ће Република Српска одржати свој енергетски сектор стабилним, те да неће бити поскупљења струје иако се то десило у Европи.

       Додик је рекао да Српска има највише запослених у својој историји - 275,358 лица, те да Република остаје у сфери нискозадужених земаља.

Прошло време наметања

решења и санкција

       Додик је навео да су БиХ надлежности јасне и да их он не руши, као што то раде одређени представници политичког Сарајева.

       Он је за РТРС рекао да на међународним догађајима говори у име Републике Српске, на шта има легитимно право у складу са подршком народа који га је изабрао.

       Додик напомиње да други чланови Председништва БиХ на међународним скуповима и без сагласности износе личне ставове, чиме доводе у заблуду део међународне заједнице.

       Он каже да многи европски лидери, с којима је разговарао, схватају будућу ситуацију у БиХ и да је прошло време наметања решења и санкција.

       Додик је рекао да је његов највећи политички успех то што је одбацио и није дозволио било какве промене Устава БиХ на штету Срба.

       Он је нагласио да са аспекта Републике Српске одбрана није у надлежности БиХ и да би било корисно и за Бошњаке-муслимане да немају војску, јер је то беспотребан трошак.

       Додик је рекао да се у БиХ потпуно заостало у војној опреми, техници и наоружању, те да Оружане снаге БиХ служе као привесак НАТО.

       “Боље би било да смо тих 400, 500 милиона КМ, чиме плаћамо војску, искористили да градимо ауто-путеве. То је за 10 година пет милијарди КМ, а шта смо имали? Војска је све лошија и само су муслимани заитересовани да је попуњавају”, каже Додик.

       Навео је да се недавно обратио на самиту Покрета несврстаних у Београду и срео значајне људе, те да је поручио руководству Генералне скупштине УН да систем у БиХ не фунцкионише.

       Он је додао да ће на основу његових разговора ускоро у БиХ у Бањалуку доћи неко од руководилаца УН да се разјасни спорна ситуација.

       Додик је нагласио да је разговарао и са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом, те да Русија остаје принципијелна када је реч о поштовању изворног Дејтона.

Додик: У БиХ неће бити рата,

могућ мирни разлаз

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ неће доћи до ратних сукоба и да не зна на чему појединци из Федерације БиХ заснивају тврдње о немогућности мирног разлаза.

       „Сматрам да овде нема разлога за војно присуство странаца или за употребу силе. Када то елиминишете, Република Српска са својом полицијом и оним што има од оружаних снага нема намеру да додирне ни један педаљ Федерације БиХ /ФБиХ/, ни да било шта тамо учини, али има намеру да поштује оно што је ентитетска линија и њене границе", рекао је Додик.

       Он је за РТРС истакао да полиција има своје надлежности, а то је јавни ред и мир.

       "А ако би дошли ови из ФБиХ, био би угрожен јавни ред и мир и полиција има право да делује", нагласио је Додик.

       Говорећи о формалној могућности употребе Оружаних снага БиХ, Додик истиче да је за то потребна одлука Председништва БиХ.

       "Војску могу употребити одлуком два муслиманска члана Председништва - Жељка/ Комшића и /Шефика/ Џаферовића, али то није легитимно. Знам да ниједан Србин у Оружаним снагама неће прихватити да се војно ангажује против Републике Српске. Верујем да и већина Хрвата то не би урадила. Према томе, они само треба да мобилишу муслимане да би нешто учинили у Републици Српској, гдје не живе", истакао је Додик.

       Он наглашава да би се нешто такво сматрало агресијом и Република Српска тада би имала право позвати своје пријатеље с циљем заштите.

       "Ми не желимо никакву ескалацију проблема. Ово је политичко питање и политичка борба. Овде се доносе политичке, а не ратне одлуке", нагласио је српски члан Председништва БиХ.

       Додик каже да ће Република Српска донети одлуку о повлачењу сагласности о формирању Оружаних снага БиХ, што значи да се неће уважавати Закон о Оружаним снагама на територији Републике Српске и биће речено да ће сваком Србину који хоће да изађе из тог састава, нелегалног од тог тренутка, бити регулисан правно-радни статус у институцијама Републике Српске.

       „Даће се и разуман рок да остали припадници Оружаних снага напусте Републику Српску у том својству. Могу да остану да живе ако су грађани, али не могу више да буду у служби Оружаних снага", рекао је Додик.

       Он је истакао да ће се Република Српска бранити доношењем прописа.

       "Уколико то буде потребно, бранићемо се и са нашим снагама. Ако дође до тога да кажу да ће НАТО интервенисати, ми ћемо затражити помоћ наших пријатеља који су нам јасно и гласно рекли да они своје пријатеље никада не остављају на цедилу", рекао је Додик.

       Упитан да ли његови поступци представљају пут у независност Републике Српске, Додик је рекао то не зависи од Српске, али да "не преостаје ништа друго" уколико уставно право Републике Српске не буде поштовано.

       "Уколико добијемо наша уставна права ми ћемо се зауставити", истакао је Додик.

       Он је поновио да министар одбране у Савету министара Сифет Поџић није имао право да забрани војну вежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи и да је радио мимо сагласности Председништва БиХ.

       Додик је рекао да на седници Председништва БиХ, заказаној за понедељак, 18. октобра, неће пристати да за истим столом седи са министром иностраних послова у Савету министара Бисером Турковић, понављајући да она крши ауторитет Председништва БиХ.

       "На тој седници Председништва гласаћу против свега, јер ми смо рекли да нећемо одлучивати", истакао је српски члан Председништва БиХ.

       Додик, који је и лидер СНСД-а, поновио је да је био спреман да се састане са лидерима СДА и ХДЗ БиХ Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, али без посредовања странаца.

       "Рекао бих им да признају права Хрватима да бирају свога члана Председништва и да признају уставна права Републици Српској, а, уколико неће, онда неће ни бити Босне", поручио је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ каже да су Хрвати обесправљени у БиХ у политичком смислу и да Република Српска разуме ту ситуацију, те да неће прихватити ниједну одлуку на нивоу БиХ која мајоризује Хрвате у БиХ.

Додик: Срушен уставни поредак БиХ!

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик тврди да је уставни поредак БиХ срушен што су урадили високи представници и Уставни суд БиХ наметањем антидејтонских одлука.

       “У суштини, лично браним уставни поредак иако они који се баве пропагандним ратом намећу да га рушим”, рекао је Додик за РТРС.

       Он је истакао да територијални интегритет БиХ није споран, али суверенитет јесте.

       “Ово што је урађено у последњих 15 година било је усмерено на смањење снаге Републике Српске. Српска је, без обзира што је била изложена штети која није мала, легитимисала право да се бори за уставне надлежности које је добила Дејтонским мировним споразумом”, каже Додик и поновио да шуме, пољопривредно земљиште и територија припадају Српској и њеним грађанима.

       Он је нагласио да Уставни суд БиХ мора поштовати уставну материју.

       Додик је подсетио да у Уставу БиХ није предвиђена војска БиХ, него да ентитети имају оружане и полицијске снаге.

       “Битно је да никада нисмо дозволили да буде промењен Устав БиХ, иако је је неколико пута покушано. Имам одговорност за Републику Српску и зато не подлежем жељама странаца и сада је дошло време када не смијемо више допустити да Уставни суд БиХ одлучује о нашим надлежностима и правима, јер може одлучити и да воде припадају БиХ”, каже Додик.

       Он сматра да се жели срушити све што асоцира на Републику Српску.

       “Санкција Републици Српској неће бити, а неких унилатералних проблема може бити. Међутим, мислим да смо се за то припремили и ово није никакав пут грлом у јагоде. Поштујем Дејтонски мировни споразум, уставе Српске и БиХ и сигурно је да иза мене стоји српски народ”, рекао је Додик.

       Он је напоменуо да је у БиХ немогуће постићи договор и да би за муслимане најбоље било да имају своју државу и да пусте Србе да раде и живе слободно.

       „Увек сам поштовао договоре и спреман сам да причам за разлику од њих који знају да имају странце иза себе. Имаћемо састанке са странцима наредних дана и све ћемо им јасно рећи”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а. 

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари