Додик: Српска ће вратити надлежност над изборима – и за НС РС и за председника РС

ДОДИК КАЛАБУХОВУ: РС ЈЕ ПОД ПРИТИСКОМ ЗБОГ РУСИЈЕ И НАТО, АЛИ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СВОЈИХ СТАВОВА

* Упозорио да бошњачко обележавање непостојећих празника (пре свега 25. новембра) само доприноси већим поделама у БиХ јер те датуме не признају ни српски ни хрватски представници

____________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик примио је данас у Источном Сарајеву амбасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабухова, који је захвалио на позиву да присуствује свечаном пријему поводом ступања на дужност председника РС.

       Председник Додик истакао је да Српска цени чињеницу да амбасада Русије и руски амбасадор са посебним уважавањем приступају обележавању свих важних догађаја за Републику Српску, те да се у томе огледају и добра сарадња и односи Српске и Русије - саопштено је из Кабинета председника Републике.

       Додик је упознао руског амбасадора да је у Републици Српској у току конституисање власти и да ће у наредном периоду бити настављене све активности које су до сада спровођене.

       Председник Републике је нагласио да ће тражити да се врати надлежност за Изборни закон БиХ на републички ниво, што ће омогућити да Република Српска путем Републичке изборне комисије спроводи локалне, као и изборе за Народну скупштину и председника Српске, а не Централна изборна комисија БиХ која нема право на то ни по Уставу и закону.

       Председник Српске истакао је да је све више притисака на Републику Српску за увођење санкција Русији, као и поводом НАТО интеграција, али да Српска чврсто стоји при својим ставовима.

       Он је поручио да сви Српску морају да третирају као равноправног партнера, поштујући њену уставну позицију.

       Председник Републике Српске нагласио је да у једном делу БиХ покушавају кроз обележавање непостојећих празника да створе причу која само доприноси већим поделама у БиХ, и да те датуме не признају ни српски ни хрватски представници.

       Током састанка разговарано је и о другим актуелним темама у Републици Српској, БиХ и региону.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари