Додик: Срби не пристају на укидање Српске, политичка судбина Срба је - да се издвоје из БиХ

УПОЗОРИО ДА СУ СТАВОВИ БАКИРА ИЗЕТБЕГОВИЋА ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА ИЗ ЕУ ПОТПУНО АНТИДЕЈТОНСКИ

* Бакиру Изетбеговићу поручио да је једини основ за односе између народа у БиХ изворни Дејтон на начин како то у њему пише, а не како председник СДА тумачи поменути споразум

* „Политичка воља Срба није да нестане Република Српска и то мора да зна Изетбеговић који покушава обезбедити подршку свог гласачког тела. Чак могу да прихватим да је то његов легитиман предлог, али зашто онда није /легитиман/ и мој када кажем да ће Срби једног дана изаћи на референдум и одлучити где ће и шта ће у погледу свог статуса и остајања у БиХ

* „Изетбеговићева изјава да нема враћања изворном Дејтону говори и да је све на том плану било превара и подвала међународне заједнице. Јер, у Устава БиХ и даље стоји да БиХ нема надлежност за, на пример, одбрану, финансије, правду, обавештајне службе и много шта

_____________________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је једина политичка судбина Срба да се издвоје из БиХ.

       Додик је поручио лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да политичка воља Срба није нестанак Републике Српске, те да је једини основ за односе између народа у БиХ изворни Дејтон на начин како то у њему пише, а не како председник СДА тумачи тај споразум.

       Осврћући се на Изетбеговићеве ставове да не може бити "ретроградних повратака на „изворни Дејтон", те да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ, Додик је рекао новинарима у Добоју да су такви предлози лидера СДА потпуно антидејтонски, јер подразумевају укидање ентитета и кантона, иако су они потврђени у Дејтону.

       Он је поручио да је његов одговор на Изетбеговићеве ставове "да једина политичка судбина Срба јесте да се издвоје из БиХ", и да то искрено мисли.

       "Политичка воља Срба није да нестане Република Српска и то мора да зна Изетбеговић који поменутим изјавама покушава обезбедити подршку свог гласачког тела. Чак могу да прихватим да је то његов легитиман приједлог, али зашто онда није /легитиман/ и мој када кажем да ће Срби једног дана изаћи на референдум и одлучити где ће и шта ће у погледу свог статуса и остајања у БиХ", рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

       Додик је рекао да Изетбеговићева изјава да нема враћања изворном Дејтону говори и да је све на том плану било превара и подвала међународне заједнице, која је ишла за тим да направи у БиХ нелегитимну ситуацију.

       Он је подсетио и на изјаве бивших високих представника, попут Карлоса Вестендорпа, да одређени преноси надлежности са ентитета на ниво БиХ нису били у складу Дејтонским споразумом.     

       Додик је рекао да се на бази таквих превара деценијама покушава створити нови систем у коме ће бити легализован пренос надлежности путем промена Устава БиХ у коме и даље стоји да БиХ нема надлежност за, на пример, одбрану, финансије, правду, обавештајне службе и много шта.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари