Додик: Шмит се лажно представља као високи представник - то питање треба да се стави на сто и да се решава

НОВИ МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА БиХ УСКОРО У БЕОГРАДУ, ЗАГРЕБУ И ПОДГОРИЦИ

* Милорад ДОДИК: БиХ треба да настави да функционише како је Устав предвидио. То је једини начин да ова земља направи корак ка стабилизацији. Улога међународна заједнице сада се показује као деструктивна... Мора бити искључен утицај у судовима, тужилаштвима и другим структурама

* Елмедин КОНАКОВИЋ: Најважнија порука је да ћу често комуницирати са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Често ћу долазити у Бањалуку. Има много отворених питања. Свесни смо разлика које постоје међу нама, али можемо функционисати. Вратићемо политичко поверење у БиХ, уважавајући Устав, ентитете и све нивое власти

________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковиће састали су се данас у Бањалуци, где су разговарали о могућностима реализације пројеката који су тренутно у застоју.

          У фокусу разговора било је и питање амбасадора.

          - Изразили смо задовољство што смо формирали Савет министара. Чекају нас обимни послови који треба да се завршавају на нивоу БиХ. Биће питања која праве разлику између нас, али нема потребе да то потенцирамо, јер треба да будемо на линији да договоримо оно што можемо - истакао је Додик на конференцији за новинаре.

          Нагласио је да ће се формирати тим правника, да у складу са овлашћенима и Уставом, направи механизам да не долази до застоја из било којих разлога.

          - Желимо да се афирмише уставна БиХ - навео је Додик.

          Додик је поновио да Република Српска неће дати сагласност око питања санкција Русији.

          - БиХ треба да настави да функционише како је Устав предвидио. То је једини начин да ова земља направи корак ка стабилизацији. Шмит се представља као лажни високи представник и то питање треба да се стави на сто и да се решава. Улога међународна заједнице сада се показује као деструктивна - каже Додик.

          Нагласио је да треба да се искључи утицај међународне заједнице у судовима, тужилаштвима и другим структурама.

          - То треба да вратимо у власништво институција - рекао је Додик.

          Додик је истакао да је данашњи састанак добра пракса.

          - Основни принцип наше сарадње јесте да се редовно консултујемо о сваком питању и да покушамо доћи до консензуса - рекао је Додик.         

          Додик је затражио да се врати пракса да у амбасадама буду заступљена сва три конститутивна народа, док је Конаковић признао да се шокирао сазнањем о једнонационалним амбасадама.

          Додик је изјавио је данас да нема разлога за застој при отварању конзулата Русије у Бањалуци, као и да је Српска против увођења виза Руској Федерацији.

          Додик је напоменуо да је раније на седници Председништва БиХ донесена одлука о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци, те да је остао само оперативни део да би се отворило конзуларно представништво.

          Конаковић је навео да су све одлуке Председништва обавезујуће, али да њега више интересује рад конзулата у Новом Пазару, Ријеци и Тирани у чијем је отварању учествовала министарка у прошлом сазиву Савета министара Бисера Турковић, која је кадар СДА.

          Конаковић је истакао да је најважнија порука да ће често комуницирати са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

          - Има много отворених питања. Свесни смо разлика које постоје међу нама, али можемо функционисати. Вратићемо политичко поверење у БиХ, уважавајући Устав, ентитете и све нивое власти. Често ћу долазизи у Бањалуку, а позваћу председника Додика у Сарајево. То би могао да буде неки почетак - навео је Конаковић.

          Открио је да ће убрзо посетити Београд, Загреб и Подгорицу.

          https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=501724

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари