Додик: Седамнаестог фебруара крећем на пут да се видим са Путином и Лукашенком, у Српску у марту долази Орбан

ПРЕДСЕДНИК РС У БАЊАЛУЦИ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ МАЂАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПЕТЕРОМ СИЈАРТОМ

* Мађарског лидера Виктора Орбана назвао великим пријатељем Српске и нагласио да ће му том приликом бити уручен Орден Републике Српске на огрлици, који му је додељен поводом Дана Републике - 9. јануара

* Председник РС открио да ће крајем фебруара разговарати и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом

_____________________________________________________________

         ДАНАС смо још једном констатовали да Република Српска остаје на европском путу, као и да је неопходно да се у потпуности поштује механизам координације, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

         - Желимо да се ту виде две ствари, пре свега Република Српска са својим овлашћењима и, с друге стране, да се поштује механизам координације у оквиру БиХ. Наравно, и уставни положај који БиХ има - поручио је Додик.

         Додик je након састака најавио је посету премијера Мађарске Виктора Орбана Бањалуци.

         - Биће то почетком марта. Знамо и датум када ће нас посетити Орбан, наш велики пријатељ. Тада ћемо и неке угoворе потписати - казао је Додик.

         Мађарском премијеру ће тада бити уручен Орден Републике Српске на огрлици, који му је додељен поводом Дана Републике - 9. јануара.

         Додик је нагласио да Мађарска и Република Српска у билатералним односима немају ни један отворен проблем.

         - Поштујемо приступ Будимепеште који има према региону, и захвалан сам за јасне ставове у том погледу. Мађарска је природни партенер за развој односа ЕУ са Балканом и поздрављамо чињеницу да ће Мађарска ускоро преузети преседавање Европском унијом - рекао је Додик.

         Навео је да две стране посебно желе да унапреде сарадњу у области енергетике, као и да се сарадња Српске и Мађарске одвија на обострану корист.

         Председник РС је открио да 17. фебруара креће на пут да би се срео са председницима Русије и Белорусије, Владимиром Путином и Александром Лукашенком, а касније тог месеца и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Сијарто: Против смо санкција било

ком представнику Западног Балкана

* Петер СИЈАРТО: Све земље чланице ЕУ као и њене институције треба да поштују ставове и одлуке земаља западног Балкана. Треба да се поштују и резултати избора, јер људи у тим земљама имају право да бирају своје представнике

______________________________________________________

         ЈEДАН од приоритета Мађарске је убрзање уласка земаља западног Балкана у ЕУ, рекао је Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске, након састанака са председником Републике Српске Милорадом Додиком у

         - На прагу смо преседавања Мађарске ЕУ, и један од наших приоритета биће процес убрзавања ЕУ земљама западног Балкана. Европској унији је потребна свежа енергија, а западни Балкан је регија која то може да обезбеди - нагласио је Сијарто.

         Он сматра да је у интересу и ЕУ и Балкана да се успостави трајни мир у овом делу света и да је за успешно убразавање интеграција неопходно да ЕУ са поштовањем разговара са партнерима са западног Балкана.

         - Све земље чланице ЕУ као и њене институције треба да поштују ставове и одлуке земаља западног Балкана. Треба да се поштују и резултати избора, јер људи у тим земљама имају право да бирају своје представнике, и ми треба да поштујемо то право - нагласио је Сијарто. 

         Нагласио је да жели да проширење буде успешно, и да не буде никаквог уцењивања од стране ЕУ.

         - Због тога смо и до сада, а и даље ћемо бити против да се било који представник Западног Балкана стави под санкције. Бићемо против тога и да се смањују средства за помоћ западном Балкану, јер на тај начин се наноси штета људима који овде живе - поручио је Сијарто.

         Он је додао да се наставља са пројектом привредног развоја Републике Српске.

          - Корист ће имати пољопривредници, као и Република Српска и Мађарска - истакао је.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари