Додик: Саветујем новом високом представнику да не долази у БиХ - нећу с њим сарађивати

УПОЗОРИО ДА ЋЕ ИЗБОР ИНЦКОВОГ НАСЛЕДНИКА БИТИ НОВА ПОДВАЛА МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

* „Не говорим о човеку, већ о високом представнику који је озбиљна подвала међународне заједнице. Ми Срби то тако сматрамо, али то је озбиљна подвала и Бошњацима који уживају политички у томе шта ради високи представник, који у суштини прави пат позицију“

* „Када је Савет за спровођење мира у Бону поздравио напоре високог представника, он је прочитао да му је дао додатна овлаштења. Високи представник никада није добио бонска овлаштења. На бази тога он малтретира ове људе овде“

* Открио да је амбасадорима из ЕУ на састанку предочио да њихове земље крше међународно право, а да у БиХ траже да се спроводи. И нагласио: „О високом представнику који је у БиХ починио криминал општег размера кршећи међународно право већ постоје јасни ставови. Не препоручујем новом (високом представнику) који се предлаже да дође“

____________________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је нови високи представник у БиХ непожељан и да је у питању подвала међународне заједнице.

       Додик је поновио да је високи представник непотребан, те истакао да је против доласка новог и да нема намеру да са њим сарађује.

       "Не говорим о човеку, већ о високом представнику. Високи представник је озбиљна подвала међународне заједнице. Ми Срби то тако сматрамо, али то је озбиљна подвала и Бошњацима који уживају политички у томе шта ради високи представник, који у суштини прави пат позицију", рекао је Додик новинарима у Сарајеву након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ.

       Он је додао да високи представник, ко год био, већ 20 година малтретира људе неправним одлукама које је доносио наметањем закона.

       Додик је поновио да високог представника нигдје у Дејтонском мировном споразуму нема.

       "Када је Савет за спровођење мира у Бону поздравио напоре високог представника, он је прочитао да му је дао додатна овлаштења. Високи представник никада није добио бонска овлаштења. На бази тога он малтретира ове људе овде", рекао је Додик.

       Он је навео да је Карлос Вестендорп, који је био високи представник када се у Бону одржавао састанак, том приликом рекао да та прича није у складу са Дејтоном, а шеф британске делегације рекла да је то међународни блеф.

       Указао је да тај међународни блеф овде траје 20 година и функционише званичним путем бесправног међународног кршења прописа, те упитао - шта ће високи представник.

       "Анекс 10 (Дејтонског мировног споразума) каже да има пет потписница Анекса 10 који уводи високог представника. Високи представник није уведен резолуцијом УН, него тим анексом, где је речено да је он тумач Анекса и ништа више", навео је Додик.

       Додик је навео и да је Валентин Инцко говорио да је тумач Дејтонског мировног споразума, што значи и Устава БиХ, а то није тачно. "Имате човека који не познаје свој посао, који не зна шта треба да ради. У Анексу 10 пише да је врховни ауторитет за тумачење овог анекса високи представник, а то је цивилно спровођење Дејтонског мировног споразума. Ниједног другог анекса, а има их 11", указао је Додик.

       Он је подсетио да високи представник у континуитету краде надлежности и намеће решења.

       "У том погледу тај исти Анекс 10 каже да ће високи представник бити именован на предлог страна потписница Анекса 10 и релевантном резолуцијом Савета безбедности УН. Ниједан (високи представник), осим Карла Билта, није тако именован", истакао је Додик, те додао да о томе нико у Савету безбедности не жели или неће да слуша.

       Он је рекао да је на данашњем састанку амбасадорима поручио да њихове земље крше међународно право, а да у БиХ траже да се спроводи.

       "О високом представнику који је у БиХ починио криминал општег размера кршећи међународно право већ постоје јасни ставови. Ја не препоручујем новом (високом представнику) који се предлаже да дође", поручио је Додик.

       Он је указао да Шварц Шилинг када је постављен за високог представника није именован у УН јер нема резолуције о томе.

       "Ето како они третирају БиХ. Ја сам против доласка било каквог високог представника, како год се он звао и ко год он био, и немам намеру са њим да сарађујем", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари