Додик: САД и Британија су непријатељи српских интереса – прекидамо контакте са њиховим амбасадама у БиХ

ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА У РС УКАЗАЛА ДА „ДЕЈТОН“ НИСУ ПОТПИСАЛИ НИ ВАШИНГТОН НИ ЛОНДОН

* Контакте ће обуставити представници власти у Републици Српској и представници Срба на нивоу БиХ, од Председништва БиХ, Савјета министара, Парламентарне скупштине и свих других именованих од стране Срба запослених у заједничким институцијама

* Влада Републике Српске ће такву одлуку донети током идуће седмице, а Народна скупштина на првом редовном заседању, уколико се не одлучи да се организује ванредна седница Скупштине по овом питању

* Већ се формира тим који ће сачинити свеобухватну информацију о антидејтонском деловању америчких и британских дипломата и амбасада, као и њиховом мешању у унутрашње ствари БиХ

__________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик саопштио је да је на јучерашњем састанку Савета коалиције која је на власти у Републици Српској одлучено да се сачини информација и приступи доношењу одлуке у Народној скупштини и Влади Републике Српске о престанку контаката с америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ.

          Факти саопштење преносе у целости:

          Већ се формира тим који ће сачинити свеобухватну информацију о антидејтонском деловању америчких и британских дипломата и амбасада, као и њиховом мешању у унутрашње ствари БиХ.

          Дејтонски споразум нису потписале САД ни Велика Британија, оне нису ти који би могли да тумаче Дејтонски споразум јер је то ствар страна потписница споразума и његових анекса.

          Република Српска је потписник Анекса, а поготово Анекса 4, који је Устав БиХ, и Анекса 10 о високом представнику. Америчке и британске дипломате и амбасаде систематски руше Устав БиХ и друге анексе, а поготово Анекс 10 о високом представнику, перманентно, а поготово у последњем случају када без обавезне одлуке Савета безбедности УН-а подржавају приватно неименовано лице за високог представника.

          Поред тога, амбасадор САД отворено подржава позивање на оружје муслимана у БиХ солидаришући се са изјавом реису-л-улеме Кавазовића о дизању на оружје муслимана у БиХ. То је за Србе неприхватљиво и спречава било какву комуникацију с неведеним структурама, јер такво понашање је директан ударац могућем помирењу у БиХ.

          Стога смо присиљени да обуставимо све контакте са горе наведеним представницима амбасада. Контакте ће обуставити представници власти у Републици Српској и представници Срба на нивоу БиХ, од Председништва БиХ, Савјета министара, Парламентарне скупштине и свих других именованих од стране Срба запослених у заједничким институцијама.

          Влада Републике Српске ће такву одлуку донети током идуће седмице, а Народна скупштина на првом редовном заседању, уколико се не одлучи да се организује ванредна сједница Скупштине по овом питању.

          На ово су нас присилиле америчка и британска страна, јер очигледно да поред свих досадашњих кршења Дејтонског споразума, а поготово Анекса 4 и Анекса 10, припремају још једну превару и отимачину у вези с имовином, која несумљиво и без дилеме припада Републици Српској.

          Било какво предузимање мера наведених непријатеља српских интереса које се тичу имовине Републике Српске, довешће до одлука које ће заштитити њен суверенитет и додатно изградити њен државни капацитет“, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

     
 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари