Додик: Писаћу Вучићу и замолити да Србија вакцинама помогне Српској

„ОВО ШТО СЕ ДОГАЂА НИЈЕ ПОШТЕНО ПРЕМА БиХ – СИСТЕМ `КОВАКС` ЈЕ ОЧИТО У КОЛАПСУ“

* „Република Српске је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи... Тај заједнички програм представља брану за успешну набавку вакцина“

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за Срну да ће данас замолити председника Србије Александра Вучића да део вакцина против вируса корона додели Републици Српској.

       „Данас ћу послати писмо Александру Вучићу и замолити га да један део количине вакцина додели Републици Српској, како би и Српска почела с вакцинацијом. Сматрам да је то неопходно, имајући у виду да је овде све израженији интерес одређеног броја људи за вакцинацију", истакао је Додик.

       Он је нагласио да је Србија, у којој је данас почела масовна вакцинација становништва, на најбољи могући начин обезбедила вакцине против вируса корона, те да се очигледно није ослањала на колективне набавке као што је случај са БиХ.

       „Република Српске је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи", рекао је Додик.

       Додик сматра да је од земаља, које су успеле да вакцинишу значајан део свог становништва, крајње некоректно да се на овај начин односе према земљама као што је БиХ.

       Он је нагласио да је успех који је Србија постигла у вези с обезбеђивањем различитих вакцина и општу вакцинацију у коју креће данас свакако огроман и у том погледу може да буде земља лидер.

       Додик је истакао да је систем "Ковакс" очигледно у колапсу, те да нико нема информације када ће вакцина стићи у БиХ.

       „О томе може само да се нагађа, дају се оквиру који су широки и велики. Мислим да то није поштено према БиХ и свим њеним грађанима. Неуспех у томе говори колико су те заједничке набавке биле погрешна прича“, оценио је Додик.

       Српски члан и председавајући Председништва БиХ сматра да је на овај начин онемогућено да се различити фактори и субјекти у Републици Српској, попут ресорног министарства, појаве као купац вакцина.

       „Уместо тога, натерали су нас у тај заједнички програм, који уопште не функционише и представља брану за успешну набавку вакцина“, закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари