Додик: Нудимо договор о опстанку БиХ без странаца, ако то неће ФБиХ и Бошњаци и Хрвати - онда о мирном разлазу

„СРБИ НЕМАЈУ РАЗЛОГА ДА СЕ МОБИЛИШУ ЗА БИЛО КОЈУ РАТНУ ОПЦИЈУ“

* Република Српска ће у Народној скупштини одржати расправу, сачинити и артикулисати своју платформу за преговоре са Федерацијом БиХ и Бошњацима и Хрватима као конститутивним народима о томе шта и како радити у БиХ - наравно без странаца. За то имамо потребну двотрећинску већину

* „Оно што парламент и ми желимо јесте разговор о свим темама, ништа друго, и ми не бежимо од тога да разговарамо о томе како је могуће да Босна опстане, али исто тако, ако је немогуће да опстане, онда је сасвим логично да имамо идеју како треба да се разиђемо. Та једна широка платформа омогућиће дијалог о томе“

* „Ја бих волео, наравно, да опозиција у Српској буде део договора о заједничкој платформи, да до тога дођемо, али са оваквом опозицијом и њиховим руководством, који су већ продати, који су неколико пута већ издали Републику Српску, не можемо очекивати никакав консензус. Биће право чудо ако они буду укључени у тај консензус. Ја ћу бити изненађен, али ће ми бити драго да се то деси“

* „Увек када се појавио неки проблем између Сарајева и Бањалуке - опозиција у Српској била је на страни Сарајева. Најаве  уједињења опозиционих блокова из Српске и Федерације БиХ - да се са власти смијене СНСД, СДА и ХДЗ БиХ - нису опозициона, већ памет странаца. Америчке и британске амбасаде...“

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да у БиХ нема никаквог кохезионог елемента који би могао да окупи конститутивне народе, те оценио да ће доћи време мирног разлаза.

       Коментаришући ситуацију у вези са неслужбеним дипломатским документом, нон-пејпером наводно упућеним из Словеније у Брисел, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је и Република Српска већ направила неки свој нон-пејпер.

       „Свашта се пише, али ако је то помодарство, ево, не шалим се, ми смо већ направили неки наш нон-пејпер, па ћемо га једног дана, када то одлучимо, исто тако послати свима“, додао је.

       Оценио је да је кључна активност Републике Српске то што ће у Народној скупштини одржати расправу, сачинити и артикулисати своју платформу за преговоре са Федерацијом БиХ и Бошњацима и Хрватима као конститутивним народима о томе шта и како радити у БиХ, наравно без странаца.

       Он је напоменуо да су странци овде дуго покушавали да направе њима жељену БиХ, која се показала као нежељени експеримент.

Србима је довољно да се окупе око

политике која им даје снагу

       Додик је подсетио да пре десетак година нико није смео поменути референдум, нити причати о томе да БиХ треба да се распадне, јер је ионако распаднута, док се о томе говорило у Српској.

       „Све се то говорило раније, а сада то неки и потврђују, раније су нас кривили као оне који ремете нешто, а данас то чујемо из уста важних људи у свету", рекао је Додик.

       Наводећи да ће доћи време мирног разлаза у БиХ, Додик је истакао да Срби немају разлога да се мобилишу према било каквој ратној опцији и да треба да се окупе око политике која ће дати снагу.

       Додик је навео да у БиХ нема говора ни о каквом уставном патриотизму који би могао да се одржи или шири.

       „То што у Федерацији БиХ Бошњаци говоре да су БиХ-патриоте, нека мисле шта хоће, али за БиХ је потребан неки други патриотизам, а не само бошњачки, а српског и хрватског патриотизма, колико видим, нема и зато се ту не може изградити ништа", закључио је Додик.

Од ЕУ очекујемо да подржи градњу пута

од Добоја ка Вукосављу и Орашју

       Додик је рекао да ће са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, који сутра долази у посету БиХ, разговарати и о донацији ЕУ, која је крајем прошле године одредила више од три милијарде евра подршке инвестицијама земљама западног Балкана.

       Он је навео да је за БиХ, односно Републику Српску предвиђена подршка за нека четири пројекта, од чега и за Коридор "Пет це" - од Добоја према Вукосављу, односно Орашју.

       „Ту треба да добијемо знатну донацију, што је за нас веома важно јер је део трасе којом желимо да спојимо Бањалуку са Београдом", рекао је Додик.

       Закључио је да ЕУ више не ради на проширењу, да нема консензуса о томе да прими нове земље у чланство, док у БиХ фингирају причу о 14 тачака за које знају да не могу бити спроведене.

Уједињење опозиционих блокова у РС

и ФБиХ смислили странци

       Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је увек када се појавио неки проблем између Сарајева и Бањалуке опозиција у Српској била на страни Сарајева, те оценио да најаве о уједињењу опозиционих блокова из Српске и Федерације БиХ - да се са власти смијене СНСД, СДА и ХДЗ БиХ - нису опозициона, већ памет странаца.

       Додик је рекао новинарима у Бањалуци да о наклоности опозиције у Српској Сарајеву говори низ егзактних примера у задњих годину, двије.

       Он је истакао да СНСД нема ништа са СДА, али да са ХДЗ-ом БиХ има партнерске односе, додајући да се странка коју води никада није ујединила с једнима или другима.

       „То што опозиција из Српске покушава направити са опозицијом у ФБиХ већ се манифестује. Дакле, то ме уопште не изненађује и ту треба рећи да је то смислио неко од ментора са стране и странаца који су рекли да би то било добро. Па, ето нека изволе", рекао је Додик.

Ми нећемо међу Бошњацима

бирати ко је бољи, а ко лошији

       Он је поновио да СНСД није никакву предизборну и постизборну коалицију правио са СДА и ХДЗ.

       „Ми смо као победници у Српској узели оно што нам припада у погледу представљања Српске и никада нисмо имали истинску жељу, ни намеру да то радимо са СДА. Они су напросто тамо у ФБиХ побједници. Ми нисмо ти који ће бирати између тога ко је тамо бољи или лошији. Онај кога тамо изабере народ биће у структурама власти и то би требало бити нормално. Прошли мандат то није било, па смо видели застој", рекао је Додик и нагласио да је на том плану добро што је Српска поново афирмисала своје принципе и ставове.

       Он је подсетио да су приче о уједињавању опозиција у ФБиХ и Српској почеле још када је СДС-ов Младен Босић држао предавање на неком факултету у Сарајеву и рекао да му је драго што припада пробошњачкој опозицији.

       „Одатле треба видети корене свега тога, али то није њихова (опозициона) већ памет странаца – америчке или британске амбасаде. Нема ко други", закључио је Додик. 

Позив опозицији, Бошњацима

и Хрватима - на разговор

       Председник СНСД-а Милорад Додик позвао је данас опозицију у Републици Српској да разговарају о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака - о могућим решењима за БиХ.

       „Ево позивам их да разговарамо. Нека они одреде место и време и ја ћу доћи. А ја их позивам на разговор", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Он истиче да је СНСД покренуо ову иницијативу и да то није проблем, али мора и то „звање“" да буде сигурно, односно да не буде да зове оне који кажу да неће, па праве два дана галаму око тога.

СНСД има у Народној скупштини већину

да изгласа платформу за преговоре

       Додик је истакао да су сви покушаји СНСД-а у прошлости да разговара са опозицијом били извргнути неком подсмеху.

       „Ја бих волeо, наравно, да до тога дођемо, али са оваквом опозицијом и њиховим руководством, који су већ продати, који су неколико пута већ издали Републику Српску, не можемо очекивати никакав консензус. Биће право чудо ако они буду укључени у тај консензус. Ја ћу бити изненађен, али ће ми бити драго да се то деси, мада нисам сигуран", рекао је Додик.

       Он је истакао да у сваком случају СНСД има двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске да изгласа те платформе.

Са Човићем ћу анализирати на који

начин се можемо кретати

       „Оно што парламент и ми желимо јесте разговор о свим темама, ништа друго, и ми не бежимо од тога да разговарамо о томе како је могуће да Босна опстане, али исто тако, ако је немогуће да опстане, онда је сасвим логично да имамо идеју како треба да се разиђемо. Та једна широка платформа омогућиће дијалог о томе", рекао је Додик.

       Он истиче да је у реду ако опозиција мисли да у томе не треба да учествује.

       „Ми нисмо сигурни да ће муслимани по договору с њима учествовати у том разговору, јер очигледно је да су одговори на ову иницијативу исти из СДС, ПДП и СДА, а то је да нема разговора. Са ХДЗ-ом БиХ ћемо разговарати и већ у сриједу имам састанак са Драганом Човићем - да анализирамо на који начин се можемо кретати", рекао је Додик.

СДС и ПДП могу бити у блоку са СДА

       Он је истакао да, ако СДС и ПДП неће да учествују у овоме и буду дeо заједничке платформе у име Републике Српске, они се сами искључују, односно они сами то не желе.

       „За нас је најважније и најгоре да су они дeо блока са СДА, они нису дио блока с нама“, нагласио је Додик.

       Прошле седмице у Народној скупштини Републике Српске, а на захтјев Клуба посланика СНСД-а, тачке које се односе на иницијативе за разговор о могућим решењима за БиХ и писмо високог представника, померене су на зачеље дневног реда и требале би да буду разматране након васкршњих празника.

       Померене су тачка 3 - Покретање иницијативе за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ, на предлог Клуба посланика СНСД-а, као и тачка 4 - Разматрање писма високог представника у БиХ, од 27. јануара 2021. године, упућено председнику Народне скупштине и клубовима посланика.

       Наставак 16. редовне седнице Народне скупштине Републике Српске ће бити одржан у уторак, 11. маја.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари