Додик: Нећемо учествовати у сукобима великих нити дозволити ЕУ да поједе нашу неутралност

„НЕЋЕМО ДА БУДЕМО НИ ПОСЛУШНИЦИ ЕУ - ПРИВАТНИ СТАВОВИ БОШЊАКА ЗА НАС НИСУ ОБАВЕЗА“

Милорад Додик

* „За напредак ка ЕУ кључно је поверење између свих нас, пре свега Републике Српске и ФБиХ, као и три народа, Срба, Бошњака и Хрвата, који су конститутивни у БиХ, а оваквим приступом који показују Бошњаци то поверење се сваки дан све више топи. Што се тиче Српске, за нас је можда то и боље, јер тако нас више нико неће моћи спречити да сами идемо напред“

* „Питање одметнуте групе амбасадора биће решено. Лагумџија и његово именовање спорни су од почетка, али је Српска желела да се не уплиће у именовања која долазе од стране Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили муслимани и све због погубне политике коју воде Бошњаци у БиХ“

____________________________________________________

         ПОСЕТА предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен добар је знак за БиХ и порука да и ЕУ види напоре које улажу све стране да се спроведу потребне реформе. Желимо да радимо на томе и то смо показали, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

         - Ипак, око неких ствари јасно је да не постоји консензус и током јучерашњег обраћања могли смо да чујемо тврдње које нису истините, а тичу се усклађености са спољном политиком ЕУ - навео је Додик у објави на Иксу.

         Истакао је да БиХ није и неће се придружити ставовима у којима се њена неутрална позиција доводи у питање.

         - Република Српска се залаже за мир и ту не остављамо никакaв простор за било које друго тумачење, али не можемо и нећемо пристати да учествујемо у сукобима великих. Саосећамо са страдалимa и одбијамо да будемо дио лицемерне политике у режији Запада - истакао је Додик.

         Навео је да је Република Српска против санкција Русији и БиХ није увела те санкције.

         - Приватни ставови Бошњака за нас нису никаква обавеза. Питање одметнуте групе амбасадора биће ријешено. Лагумџија и његово именовање спорни су од почетка, али Република Српска желела је остати доследна ставу да се не уплиће у именовања која долазе од стране Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили муслимани и све због погубне политике коју воде Бошњаци у БиХ. То је политика која се меша у све, осим у оно што јој је посао - поручио је председник Српске.

         Додик истиче да БиХ не може ићи напред с политиком која сваки дан иде с неким подметањима и лажима.

         - За напредак ка ЕУ кључно је поверење између свих нас, пре свега Републике Српске и ФБиХ, као и три народа, Срба, Бошњака и Хрвата, који су конститутивни у БиХ, а оваквим приступом који показују Бошњаци то поверење се сваки дан све више топи. Што се тиче Српске, за нас је можда то и боље, јер тако нас више нико неће моћи спречити да сами идемо напред - каже Додик.

         Нагласио је да Српска жели у ЕУ, али и ФБиХ треба конкретним делима да покаже да жели исто.

          - Нећемо пристати да постанемо послушници и радимо све што од нас неко тражи, па ни Европа. Очекујемо поштовање као према сваком равноправном партнеру, а то значи да политика неутралности неће бити доведена у питање - закључио је Додик.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари