Додик: Наша реакција на „Сребреницу“ биће одлуке веома освешћујуће за Бошњаке у Сарајеву

НАГЛАСИО ДА СРПСКА НЕ ЖЕЛИ НИ ЕСКАЛАЦИЈУ НИ НАСИЉЕ ИАКО ЋЕ ОДНОСИ СРБА И БОШЊАКА БИТИ ЗАТРОВАНИ

* Председник РС након састанка руководстава Србије, Српске и представника Срба из региона у Београду: Муслимани у Сарајеву покушавају да то минимизирају причом како се у тексту резолуције не помиње народ, а све што су урадили јесте да српски народ буде морално дисквалификован

* „Ја то не желим и не мислим да је то тачно, не могу то да прихватим... Нећу да сарађујем са онима који стављају етикету српском народу или ћу сарађивати само онолико колико је интерес српског народа у Српској

_____________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да прича о резолуцији о Сребреници поприма драматичне обрисе и да Српска не жели ескалацију и насиље, али да ће њене политичке одлуке бити веома освешћујуће за Бошњаке у Сарајеву.

           - Муслимани у Сарајеву покушавају да то минимизирају причом како се ту не помиње народ, а све што су урадили јесте да се управо жели, посредно и непосредно, да српски народ буде морално дисквалификован - рекао је Додик након састанка руководстава Србије, Српске и представника Срба из региона у Београду.

           Он је рекао да желе да морално дисквалификују српски народ до мере да ће сигурно у наредних неколико година настојати да пишу у школске програме о том и издигну на сасвим други ниво који је сада прикривен.

           - Видећете да ће они одмах након доношења резолуције силним манифестацијама покушати да то етаблирају, да кажу да јесте тако - навео је Додик.

           Он је истакао да је резолуција одједном наметнута тема која ће у БиХ до те мере затровати односе између Срба и Бошњака да ће готово бити немогуће градити некакве заједничке политике, ни било какав заједнички начин.

           - Након ове моје изјаве опет ће рећи како ја заговарам да то не може. Не заговарам ја, него ви покушавате резолуцијом да ставите етикету мом народу да је веома лош, да је на срамној страни историје. Ја то не желим и не мислим да је то тачно, не могу то да прихватим - рекао је он, додајући да неће да сарађује са онима који стављају етикету српском народу или да ће сарађивати само онолико колико је интерес српског народа у Српској.

           Додик је рекао да је на састанку било речи и о свесрпском сабору који ће бити одржан 8. јуна.

           - Било је интересантно чути како ко размишља о модалитету, платформи коју ћемо креирати, о обухвату људи који треба ту да буду. Углавном оно што је јасно - ту ће бити представници јавне власти и српски представници из Српске и Србије, али и они други из земаља у региону, Срби који су учесници парламентарног живота - рекао је он.

           Према његовим речима, важно је да ће то бити и на нивоу академија наука, биће одржане и посебне сесије, као и посебне сесије удружења, културно-уметничких друштава.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=555805

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари