Додик: Људи ми прилазе и говоре 'Држи се' и 'Не дај се' - то је отворена крајишка душа

„У ПРИЈЕДОРСКОМ СРЕЗУ ЗА 4 ГОДИНЕ У НОБ ПОГИНУЛА 153 МУСЛИМАНА, А САМО ОКО КОЗАРЦА – 300 КАО УСТАШЕ“

* У Марићки код Приједора уочи Илиндана: „Не пропуштам прилику да сваке године будем овде са верујућим народом који обележава и у великом броју се окупља управо да би показао оно што јесте наш идентитет, а то је - посвећеност вери и нашој култури. Рекли су ми да има око 10.000 људи и да ће их бити и више током ноћи, а то говори о великој посвећености

* „Муслимани су масовно били у усташкој војсци и генерисали страдање српског народа, а тек су кад је Београд ослобођен октобра 1944. године у знатном броји прешли у партизане и почели скупљати привилегије

_____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас у Марићки код Приједора да црква у овом месту 151 годину одолева разним искушењима, да је неколико пута била рушена и да је светиња за људе који ту живе, те да стога не пропушта прилику сваке године уочи Илиндана буде с њима.

       „Не пропуштам прилику да сваке године будем овде са верујућим народом који обележава и у великом броју се окупља управо да би показао оно што јесте наш идентитет, а то је - посвећеност вери и нашој култури. Зато ми је драго да видим да народ овдје не губи вољу и жељу да обележи Илиндан, велики празник. су ми рекли да има око 10.000 људи и да ће их бити и више током ноћи, а то говори о великој посвећености", рекао је Додик новинарима.

       Он је навео да су времена изазовна, али да човеку снагу и храброст дају баш оваква окупљања.

       „Ови људи који ме поздрављају и само кажу 'Држи се' и 'Не дај се', то је отворена крајишка душа која никада неће пропустити да се бори за слободу српског народа - народа који је овде страдао масовно, који је побијен", нагласио је Додик.

       Он је истакао да је чињеница да неки сад покушавају да припишу себи антифашизам, али да су 97 одсто носилаца Партизанске споменице у БиХ Срби.

       „На простору приједорског среза страдала су тек 153 муслимана током четири године, а само у одбрани Козарца у оквиру усташких снага 1944. године, када су партизани ослобађали овај крај, погинуло је њих 300. То говори на којој је страни тај народ био и ми то не смемо престати говорити", навео је Додик.

       Он је рекао да су муслимани масовно били у усташкој војсци и генерисали страдање српског народа, а да су, тек кад је Београд ослобођен октобра 1944. године, у знатном броји прешли у партизане и почели скупљати привилегије.

       „То је била неправда и још једно сатирање српског народа на овим просторима. Нашој генерацији је обавеза, а и моје хтење је да раскринкамо све те злоупотребе српског бића на овим просторима, стално шиканирање и стално подвођење под неке негативне тенденције и трендове", додао је Додик.

       Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да се поред цркве старе 150 година у Марићкој поново окупља велики број људи.

       „Традицију морамо наставити и оно што имамо, а то је наша вера, морамо да сачувамо за наша будућа покољења", поручио је Павловић.

       Он је захвалио српском члану Председништва БиХ на доласку на обележавање славе цркве у Марићки, а народу пожелео да се опусти и одмори након пандемије и да се идуће године окупи у још већем броју.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари