Додик: Инцку не смета што се у БиХ улице зову по Изетбеговићу, Францетићу и Будаку, али му смета Караџић

„ЗАСЕНИО ЈЕ ДРЖАЊЕМ И ОКУПАТОРЕ КОЈИХ СМО СЕ ОВДЕ НАГЛЕДАЛИ“

* „Пре ће Инцко отићи одавде него што ће мени забранити улазак у ЕУ... Он овде губи време. Кориснији би ових дана био својој држави чији је главни град био мета исламског тероризма. Имао би шта да исприча властима своје земље о тој теми, јер је толико година провео у БиХ да је могао да научи много о тероризму, о онима који регрутују терористе и њиховим рутама

* „Зашто Инцко није био објективан па рекао да треба да се уклони назив улице Алије Изетбеговића? Зашто мисле да нас то не вређа? Овде се не може говорити о томе ко је осуђен, а ко не, јер ни Хитлер није осуђен па га сви сматрају највећим злочинцем у прошлом веку. Мерило је да ли име Алије Изетбеговића вређа нас и да ли је то синоним за зло према српском народу у протеклом рату, а јесте

* „Замислите да он себи дозволи да мене 24 пута помене на седници Савета безбедности. То говори о мржњи и то није нормално

________________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Валентин Инцко бошњачки лобиста и фактор нестабилности у БиХ и што пре он оде, пре ће се створити услови за договор и стабилизацију у БиХ.

       "Условљавање неизабраног странца шта и како у једној земљи може да се зове, засенило је манире окупатора којих се ова земља нагледала. Занимљиво је да му смета име Радована Караџића, а не смета име Алије Изетбеговића, 'Зелених беретки', Јуре Францетића или Миле Будака, по којима улице у ФБиХ носе имена", истакао је Додик замољен да прокоментарише Инцков апел српском члану Председништва БиХ да промени назив Студентског дома на Палама и уклони почасну таблу са именом "Радован Караџић" и ако то не уради до наредног састанка Савета безбедности у мају би требало да се суочи са "забраном путовања у све земље ЕУ".

       Додик је нагласио да је Инцко, од тумача споразума што му је мандат, дао себи задатак да нам пројектује не само будућност него и прошлост.

       "Мислим да је то за човека његових габарита претежак задатак. Овдје је толико дуго да је морао да схвати да народи у БиХ не гледају исто ни на прошлост ни на будућност", рекао је Додик.

       Он је оценио да Инцко овде губи време и да би кориснији ових дана био својој држави чији је главни град био мета исламског тероризма.

       "Да се врати кући имао би шта да исприча властима своје земље о тој теми, јер је толико година провео у БиХ да је могао да научи много о тероризму, о онима који регрутују терористе и њиховим рутама", закључио је српски члан Председништва БиХ.

       Додик је најавио да ће предложити да Народна скупштина Републике Српске размотри извештај о раду ОХР-а и високог представника у БиХ, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

       Додик је изјавио да ће предложити да високи представник Валентин Инцко "дође и чује људе, јер је то његова обавеза".

       „У Анексу 10 пише да ће високи представник подносити извештаје Савету безбедности и неким другим, те потписницама Анекса, а потписница Анекса је и Република Српска. Да није било тог потписа никад не би био високи представник", рекао је Додик новинарима у Српцу.

       Коментаришући најаву Амбасаде Русије у БиХ да ће на следећој седници Савета за имплементацију мира (ПИК) поставити питање оправданости даљег ангажмана ОХР-а у БиХ, Додик је упитао ко може да види оправдање у свему томе.

       "У чему је његова улога. Високи представници су највећи кршиоци Дејтонског споразума. ОХР је успостављен Анексом 10 који су потписале Србија, Хрватска, Република Српска, Федерација БиХ и нека Алијина БиХ коју су само увукли у споразум зато што су раније признали БиХ, па САД нису хтеле да признају да су погрешиле", напоменуо је Додик.

       Додик је нагласио да ОХР није увео ни Савет безбедности, ни ЕУ ни било ко други.

Улица усташком зликовцу у Мостару

       "Уместо да одговара потписницима Анекса 10, како је то предвиђено, он је нашао да само одговара муслиманима и ником другом", тврди је Додик.

       Реагујући на Инцков "апел српском члану Председништва БиХ да промени назив Студентског дома на Палама и уклони почасну таблу са именом Радована Караџића или да се у супротном суочи са забраном путовања у земље ЕУ", Додик је рекао да ће пре Инцко отићи одавде него што ће њему забранити улазак у ЕУ.

       "Зашто Инцко није био објективан па рекао да треба да се уклони назив улице Алије Изетбеговића? Зашто мисле да нас то не вређа?", питао је Додик.

       Према његовим речима, овде се не може говорити о томе ко је осуђен, а ко не, јер ни Хитлер није осуђен па га сви сматрају највећим злочинцем у прошлом веку.

       "Мерило је да ли име Алије Изетбеговића вређа нас и да ли је то синоним за зло према српском народу у протеклом рату, а јесте", нагласио је српски члан Предсендиштва.

Још већем - опет у Мостару

       Додик је напоменуо да Инцка више нико озбиљно не схвата, те да је питање да ли вреди и коментарисати његове ставове.

       "Замислите да он себи дозволи да мене 24 пута помене на седници Савета безбедности. То говори о мржњи и то није нормално. Могао је да напише неки извјештај који је смислен, да каже шта су отворени проблеми. Ја нисам први који говори да је БиХ неодржива и да је пропала земља. Медији су пуни тога", истакао је Додик.

       Он је додао да разни научници, па чак и политичари говоре о неодрживости БиХ.

       "Са друге стране, хвала му што ме помиње, није мала ствар да вас помињу 24 пута на заседању Савета безбедности у било ком контексту", навео је Додик.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари