Додик: Или ћемо се вратити изворном Дејтону или ћемо гледати да се мирно разиђемо

„РЕПУБЛИКА СРПСКА И ФБиХ СУ СТАРИЈЕ ОД БиХ И ПРЕДУСЛОВ СУ ЗА ЊЕНО ПОСТОЈАЊЕ“

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима и Међународни пакт о грађанским и политичким правима дио уставног устројства БиХ, јер су саставни део Устава БиХ. Управо ти документи гарантују право народа на самоопредељење“

* „Ја сам човек политике чистих рачуна, јер само тако ћемо створити оквир да наши народи живе мирно једни поред других ако не могу једни са другима.  Мислим да смо улудо потрошили силне године лажући једни друге и цео свет да оваква БиХ може да опстане“

* Поводом става Амбасаде САД у БиХ да ни Дејтонски споразум ни Устав БиХ не дају могућност да се иједан ентитет отцепи, те да постојање било којег од два ентитета у потпуности зависи од постојања БиХ: „Крајње је време да Бошњаци, који држе прес-службу америчке Амбасаде у Сарајеву, престану да је заробљавају и да креирају јавне ставове Амбасаде“

_______________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да су Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима и Међународни пакт о грађанским и политичким правима део уставног устројства БиХ, јер су саставни део Устава БиХ.

       „Управо ти документи гарантују право народа на самоопредељење, тако да је свака прича о томе да Устав и Дејтонски мировни споразум не дају право народима да се определе где и како желе да живе неистина коју пласирају они који би да задрже статус кво у којем је само њима добро", рекао је Додик замољен да прокоментарише изјаву политиколога Бодо Вебера да изјава српског члана Председништва БиХ о раздруживању БиХ "његова стара замјена теза" и да "он користи дисфункционалност БиХ као аргумент за њено укидање".

       На молбу да прокоментарише став Амбасаде САД у БиХ да ни Дејтонски споразум ни Устав БиХ не дају могућност да се иједан ентитет отцепи, те да постојање било којег од два ентитета у потпуности зависи од постојања БиХ, Додик је рекао да је крајње време да Бошњаци, који држе прес-службу америчке Амбасаде у Сарајеву, престану да је заробљавају и да креирају јавне ставове Амбасаде.

       „Знамо да ће ово америчка Амбасада демантовати, али и ми и они знамо да је ово истина", рекао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ нагласио је да постојање БиХ зависи од постојања ентитета, јер су оба ентитета настала пре конференције у Дејтону где су оба угурана у ово што данас зовемо БиХ.

       Он је нагласио да то потврђује и чињеница да је Република Сропска, баш као и ФБиХ потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума.

       Како је нешто што је тек настало споразумом могло да потпише тај споразум, рекао је Додик, питање је за све који последњих дана и година тврде шта је овде старије.

       „Уместо испразних прича које се своде на то да треба да седимо и ћутимо незадовољни положајем у које су нас довели међунариодни мешетари изврћући Дејтонски мировни споразум, ја упорно предлажем разговор и договор - или ћемо се вратити на изворни Дејтонски мировни споразум или ћемо гледати како да се мирно разиђемо", поручио је Додик.

       Он је нагласио да то није претња сукобима и да он није човек који заговара политику сукоба.

       „Ја сам човјек политике чистих рачуна, јер само тако ћемо створити оквир да наши народи живе мирно једни поред других ако не могу једни са другима. Мислим да смо улудо потрошили силне године лажући једни друге и цео свет да оваква БиХ може да опстане. Плаћене аналитичаре, који живе подгријавајући лажи о сукобима у БиХ, позивам да или заћуте или дају конструктиван допринос политичким приликама у БиХ", закључио је српски члан Председништва БиХ.

Нелегитимно је све што је доносио

високи представник

       ПРЕ него што је из Русије стигла вест да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у самоизолацији и да не долази у БиХ, српски члан Председништва Милорад Додик, који се требао састати са Лавровим, изјавио је да су билатерални односи Републике Српске и Русије добри.

       Указао је да приче о наводном малигном руском утицају у БиХ долазе са Запада, који се, како је рекао, највише мешао у БиХ, а која због потеза странаца који су деградирали Дејтон уопште не може да функционише.

       Са друге стране, руска спољна политика се, како наводи, заснива на поштовању Дејтонског споразума и међународног права.

       Истакао је да је Русија је у задњих десетак година веома јасно издвајала своје мишљење у свим коминикеима ПИК-а, када су они били ризични са становишта поштовања Дејтонског споразума.

       „То говори о томе да све што је доносио високи представник је нелегитимно. За одлуке те врсте мора да постоји консензус ПИК, то се није никада обезбедило. Притисак који су вршили на политичке гарнитуре тог времена је веома сумњив, јер у демократским системима не смије да буде притисака те врсте који је ишао до тога да су људе отпуштали с послова, претили. Русија је све то разумела и рекла да не жели да даје легитимитет таквим одлукама и ми смо захвални“, закључио је Додик за РТРС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари