Додик: ЕУ je поводом Украјине и Русије промашила све што се могло промашити

НЕКА ЕУ БиХ ОСЛОБОДИ КОЛОНИЈАЛНОГ СТАТУСА, ШМИТА И СТРАНАЦА У УСТАВНОМ СУДУ БиХ

* Милорад ДОДИК: САД ће терет сукоба у Украјини покушати свале на Брисел. На столу је 60 милијарди. Замислите да су за земље Балкана за четири године предвидели шест милијарди. Европа је водила погрешну политику и изгубила је лидерство. Промашила је политику око рата и потценила Русију. Русија и Путин су се показали моћним и стабилним и то сада ни они не споре у својим извештајима

____________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Европа треба да ослободи БиХ колонијалног статуса, Кристијана Шмита и странаца у Уставном суду БиХ.

         Додик је истакао да у ЕУ нема јединства и да Европу не чекају светли дани, што ће се одразити и на земље Балкана, о чему ће бити речи на Самиту ЕУ који се одржава у Бриселу.

         - Ако донесу одлуку да БиХ добије преговарачки статус, онда је то политичка одлука. То ће урадити ако тај статус дају Украјини и Молдавији. БиХ треба да ослободе колонијалног статуса, Шмита и странаца у Уставном суду БиХ - рекао је Додик.

         Додик сматра да се у Бриселу одржава веома тежак самит који ће показати у каквом је стању ЕУ, додајући да нема јединства о кључним питањима.

         - Европа је пуна проблема и то сам видео недавно када сам боравио у Бриселу. Сјетио сам се улазака у Савезно извршно веће бивше Југославије пред сам распад те земље. Не мора то ништа значити, али видим да у Европи не постоји консензус о свим питањима - рекао је Додик.

         Додик каже да је промашена и политика ЕУ према сукобу у Украјини и да ће САД покушати да свале терет сукоба на Брисел.

         - Очекују да ЕУ њима да 60 милијарди, колико је сада на столу. Замислите да су за земље Балкана за четири године предвидели шест милијарди. То говори у каквом смо односу. Европа је водила погрешну политику и изгубила је лидерство. Промашила је политику око рата и потценила Русију. Све што су могли да промаше, промашили су. Русија и /председник Владимир/Путин су се показали моћним и стабилним, и то сада ни они не споре у својим извештајима - истакао је Додик.

          Када је реч о отварању приступних преговора са ЕУ, Додик је рекао да то ништа не значи и не прејудицира, подсетивши на статус Турске која је пре неколико деценија започела процес приступања, те да то буди сумњу у искреност целокупног поступка.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари