Додик: „Духом Дејтона“ се паралише БиХ - Инцко служи за одржавање сатанизације Срба

ИНТЕРВЈУ РТРС ЛИДЕРА СНСД И СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ

* „У Бањалуци ће победити садашњи градоначелник (Игор Радојичић), који је заједно са нама препородио Бањалуку. По нашим анкетама, то је у овом тренутку 58 одсто гласова. Опозиција је увијек у Бањалуци имала око 30 одсто гласова, а сада ће добити и мање

* „У Бањалуци су током власти СНСД-а реализовани пројекти финансирани са различитих нивоа, у које је уложено више од милијарду КМ

* „У Источном Сарајеву су изграђене су нове улице, зграде, функције, изграђено је све што је требало - од болнице, седишта Владе до свега другог потребног за живот. Погледајте лице Фоче где смо подигли два факултета, изградили студентске домове, реконструисали болницу. Фоча је постала град младих и студената

* „Лаж је да би високи представник отишао из БиХ да смо ми мало више попустили

* „Имамо тако скрнављење Дејтона које је доведено до апсурда и нефункционисања БиХ.  Функционалну БиХ могли су да изграде поштујући слово Дејтона, а они су изабрали да то ураде путем духа Дејтона

_________________________________________________________________

       МИЛОРАД Додик, председник СНСД, верује да ће његова странка на предстојећим изборима у 85 одсто локалних заједница победити у трци на начелнике и градоначелнике, те да ће Игор Радојичић остварити убедљиву побједу у Бањалуци.

       Додик сматра да ће у пет одсто локалних заједница на изборима за начелнике победити кандидати коалиционих странака.

       „У Бањалуци ће победити садашњи градоначелник, који је заједно са нама препородио Бањалуку. По нашим анкетама, то је у овом тренутку 58 одсто гласова. Опозиција је увијек у Бањалуци имала око 30 одсто гласова, а сада ће добити и мање", рекао је Додик.

       Позвао је грађане да изађу на изборе, истичући да је неопходно очувати демократски карактер друштва.

       „Локалне власти, које раде у име народа, морају да имају демократску верификацију и демократски капацитет иза себе. Мислим да људи то разумеју и да ће изаћи на изборе уз поштовање свих епидемиолошких мера", поручио је Додик.

       Према његовим речима, то ће бити додатна верификација Републици Српској као демократској заједници, да и у ванредним околностима показује свој демократски капацитет.   

       "У свом овом времену од 1998. године у Бањалуци имамо власт наше политичке партије и имамо могућност да креирамо решења и многи људи у Бањалуци то препознају. У Бањалуци су током власти СНСД-а реализовани пројекти финансирани са различитих нивоа, у које је уложено више од милијарду КМ", навео је Додик.

       Подсетио је на улагања у градњу Универзитетског клиничког центра, обилазница, нове топлане, нових школа и вртића, путева, водовода, фабрике воде...

       „На сеоском подручју пре десетак година било је укупно 80 километара асфалта, сада има више од 1.000 километара. Топловоди по граду, који су закопани и које нико не види, однели су 15 до 20 милиона КМ", рекао је Додик.

       Према његовим речима, Бањалука има највећи тржни центар у БиХ по габаритима, зграду Владе по којој је препознатљива, проширен центар града...

       „Бањалука је постала суштински главни град Републике и нико у Српској нема неку посебну замерку на ту чињеницу, што говори да смо једнако водили рачуна о свим општинама и свим местима у Српској", напоменуо је Додик.

       Лидер СНСД-а је навео и да Бањалука никада у својој историји није била центар економске и финансијске моћи какав је данас.

       "У Бањалуци је данас на јавним рачунима концентрисано више од пет милијарди КМ депозита годишње", нагласио је Додик додајући да је око Бањалуке 120 километара ауто-путева, функционалан аеродром и много чега другог.

       Додик је рекао да је једнако задовољан успесима које је пре два дана видео у Рогатици, али и на Сокоцу и у Источном Сарајеву, гдје је, како је навео, направљен потпуно нови град.

       „Изграђене су нове улице, зграде, функције, изграђено је све што је требало - од болнице, седишта Владе до свега другог потребног за живот. Погледајте лице Фоче где смо подигли два факултета, изградили студентске домове, реконструисали болницу. Фоча је постала град младих и студената", рекао је Додик.

       Он је указао на инвестициони подухват "Горњи хоризонти" у Невесињу, као и на улагања у Требиње које је, како је навео, добило нови значај, не само за Херцеговину, него за целу Српску.

       „Требиње се данас доживљава као један од најлепших српских градова", рекао је Додик.

       Према његовим речима, огромна улагања остварена су у Градишци, Козарској Дубици, Новом Граду, Шипову, Мркоњић Граду, Рибнику, као и у Добоју где је око 800 милиона КМ вредност разних инвестиција везаних за ауто-пут и јачање обала реке Босне.

       „Погледајте Бијељину која је постала други економски центар захваљујући улагањима Владе Српске, кроз градњу обилазница, канала кроз град и свих других инвестиција", истакао је Додик.

       Република Српска може да служи као добар пример за реаговање на кризу и управљање њоме. Након избора неће бити уведен полицијски час, нити драстичне мере, иако је несумњиво да имамо повећан број заражених, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.    

       „На почетку пандемије нисмо оклевали да предузмемо значајне мере. Желим да захвалим грађанима који су прихватили мере које су биле потребне", рекао је Додик.

       Он је навео да ће Република Српска у овој години, због пандемије вируса корона, имати седам одсто мањи приход у буџету, што је око 270 милиона КМ.

       „Разлог за то је пад индиректних пореза од 10 одсто, док смо успели да одржимо ниво директних пореза. Интервенисали смо у различитим областима, а губитак смо надокнадили из резерви и успели одржати инвестициону активност, што је видљиво у сваком месту у Српској", додао је Додик.

       Он је подсетио да 2.000 КМ кошта дан лечења пацијента зараженог вирусом корона.

       „Потребно је да буду смањена приватна дружења и да људи поштују прописане мјере. Овде је реч о солидарности према најближем окружењу, али и са медицинским сектором. Република Српска има ресурсе да издржи кризу и трошкове, а борба за људске животе је најважнија", рекао је Додик за РТРС.

       Истакао је да ће бити подржан медицински сектор и да неће бити заустављене инвестиције у њему.

       „Модернизујемо Болницу Зворник, градимо је у Добоју, наредне године ћемо почети реконструкцију болнице у Приједору, градићемо болницу у Требињу. Тиме ћемо завршити значајан циклус у тој области",истакао је Додик и додао да ће наредне године бити издвојено више од 80 милиона КМ за бањски сектор.

       Он је нагласио да српски народ не би имао шансу у БиХ да не постоји Република Српска.

       „Осим Срба, мислим и на муслимане и остале народе који живе у Републици Српској. Погледајте Козарац или остала повратничка места, па ћете видети да је све обновљено и ново, делом уз помоћ међународног фактора. Таква помоћ је изостала за Србе у Федерацији БиХ", рекао је Додик.

       Поновио је да ће наредне године из буџета Републике Српске бити издвојено 60 милиона КМ за инфраструктуру.

       Ја сам опстао, Инцко је синоним за неуспех

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је високи представник измишљена прича, ко год он био, а поготово сада Валентин Инцко, који искључиво задржава привилегије да би служио да одржи сатанизацију према Србима.

       „Он не дозвољава било какве промене стереотипа и покушава да задржи исту матрицу, а то је `Срби су криви` и нас неколико који водимо то, поготово ја, којем су успели да `набаце` нешто ружно. Али, ето опстао сам и, што је најважније, показао сам да имам подршку народа, за разлику од Инцка, који има само подршку неких административних центара", рекао је Додик.

       Према Додиковим речима, Инцко је синоним за неуспех међународног фактора, који је себи прибавио предзнак "доносиоца среће", коју никако није успео да спроведе јер, како је нагласио, оно што је за њих срећа не мора да значи и да је овде.

       „Имамо скрнављење Дејтона које је доведено до апсурда и нефункционисања БиХ, која је на сасвим другом фону за шта се они залажу, а то је функционална БиХ. Они су функционалну БиХ могли да изграде поштујући слово Дејтона, а они су изабрали да то ураде путем духа Дејтона", нагласио је Додик.

       Према његовим речима, тај дух Дејтона, који се овде распламсао до мере да га више нико не разумје, довео је до хроничне нестабилности у БиХ која се искључиво може приписати као заслуга међународном фактору који је креирао правосудни систем, а сада тражи реформе јер се показало да то не ваља.

       „Морали смо да трпимо њихову нестручност. Наш приступ је `поштујте Устав, господо`, што би требало да научи и Инцко", рекао је Додик за РТРС.

       Говорећи о захтеву Инцка да се скине табла са Студентског центра на Палама са називом "Радован Караџић", Додик је рекао да то није надлежност Председништва БиХ, већ других органа, додавши да "Инцко није ни ЕУ да би могао да прети у њено име".

       Према његовим речима, Инцко би требало да све у БиХ третира равноправно, па би онда морао да тражи да се промене и називи улица у Сарајеву названих по Алији Изетбеговићу и Зеленим береткама, јер су, како је нагласио, симболи зла.   

       „Лаж је да би високи представник отишао из БиХ да смо ми мало више попустили“, навео је Додик.

       Сви досдадашњи високи представници су масовно кршили Дејтонски споразум, свели су устав БиХ на "мртву материју" која не значи ништа.

       „У БиХ ништа није како пише у Уставу и Дејтону, све је промењено и то не даје резултате. Због тога су они љути и покушавају да нађу кривце, а то су увек или ја, Срби, Драган Човић, Хрвати, али не виде резолуцију муслимана и СДА у којој праве предратну `Републику БиХ` по којој треба да се укину ентитети и кантони и да се створи `грађанска држава`", навео је Додик.

       Додик је рекао да он није реметилачки фактор у Председништву БиХ и да је тај орган развлаштен.

       „У Уставу пише да је Председништво централни извршни орган, а Савет министара помоћни. А када одете тамо - све је другачије и они од Савета министара покушавају да направе владу", нагласио је Додик.

       „Решење је поштовање слова Дејтона уз преиспитивање свих досадашњих незаконитих аранжмана у којем ћемо ми учествовати, а не високи представник", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари