Додик: Док год су у њему странци, Уставни суд БиХ за нас је само страна политичка организација

„МОГУ СТРАНЦИ ДА ЗАСЕДАЈУ КОЛИКО ХОЋЕ – ОНИ ЗА СРПСКУ НЕ ПОСТОЈЕ, ТАКАВ УСТАВНИ СУД БиХ НЕ ПРИЗНАЈЕМО“

Покушавајући да уруше Републику Српску,

демонтирају Дејтон и БиХ - "Уставни суд БиХ"

* Уставни суд БиХ позвао Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ да у Уставни суд БиХ без одгађања изаберу судије које недостају да би се, како наводе, омогућило несметано функционисање ове институције. Сједница Уставног суда БиХ одржана је без иједног судије из реда српског народа и онлајн јер судије странци нису могли доћи због отказаних летова

______________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је Уставни суд БиХ званично страна политичка организација, чије одлуке на територији Републике Српске немају никакав значај.

        - Могу да заседају колико хоће, сви ти странци тамо, за Републику Српску они не постоје - поручио је Додик у објави на друштвеним мрежама.

        Он је нагласио да ће се сматрати нелегитимним све што се у том суду одлучи док се не донесе закон о Уставном суду, јер је тако одлучила Народна скупштина Републике Српске.

        Уставни суд БиХ позвао је јуче Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Федерације БиХ да без одгађања изаберу судије које недостају у Уставни суд БиХ да би се, како наводе, омогућило несметано функционисање ове институције.

        Седница Уставног суда БиХ одржана је без иједног судије из реда српског народа и онлајн јер судије странци нису могли доћи због отказаних летова.

        Још 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а једини преостали судија Србин Златко Кнежевић и званично је, на сопствени захтев, почетком ове године отишао у превремену пензију.

        Од 3. јануара у Уставном суду БиХ остало је двоје бошњачких и један хрватски судија, као и Албанац, Швајцаркиња и Немица, које је изабрао Европски суд за људска права.

         Најмање шест пута у постдејтонској БиХ Република Српска је предлагала закон о Уставном суду и инсистирала да се странци врате у своју земљу.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари