Додик: Договор је да мандати припадају странкама, а да гласање буде обавезно – Шмит нас не интересује

ЛИДЕРИ СТРАНАКА НА ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ САГЛАСИЛИ СЕ ПОВОДОМ НOВИНА У ИЗБОРНОМ ЗАКОНУ

* Председник СНСД Милорад ДОДИК: Предложено је да цензус износи четири одсто за локалне изборе, а за опште да буде пет одсто. Предложено је и обавезно гласање свих држављана БиХ, иначе следи прекршајни налог и новчана казна

_____________________________________________________________

          НA САСТАНКУ представника власти на нивоу БиХ, постигнута је сагласност око многих питања. Најважније је да се оно што је договорено о Изборном закону и имплементира - рекао је Милорад Додик председник СНСД-а.

          - Предложено је да се у Дому народа гласа против овог предложеног закона и да се исти врати у редовну процедуру. Такође, предложено је да цензус износи четири одсто за локалне изборе, а за опште да цензус буде пет одсто - истакао је Додик.

          Навео је да мандат припада странци, да ће изборне листе бити затворене и да се укидају преференције.

          - Они који оду са извршне функције, могу се вратити у законодавне органе. Предложено је обавезно гласање свих држављана БиХ, иначе слиједи прекршајни налог и новчана казна, а од уплата на нивоу ентитета да се формира фонд с искључивом намјеном да се подржи образовање - нагласио је Додик.

          И додао: „Ми смо ове политичке ставове износили и раније и јавност зна да смо ми тражили да се мандат врати странци и да буду затворене листе итд. То смо предлагали док је у партнерству био СДА који су исто имали вољу али нису никада желели да то спроведу јер су имали налоге странаца да се то не деси“.

          Додик је навео да га Шмитове изјаве не интересују нити би требало да интересују јавност у Републици Српској:

          - Он је нелегалан без обзира на то колико се трудио да се покаже буде важан!

          Истакао је да се Интересорна група већ дуго бави изборима, тако да је "то већ спремљено и требају да се уграде ствари о којима смо разговарали".

          Истакао је да су Елмедин Конаковић и Нермин Никшић коректно интерпретирали резултате договора.

          - Жао ми је што је то процурило у јавност. Ја сам, како је то уобичајено, сачинио преглед ставова и доставио партнерима у ФБиХ. Нажалост, то се појавило код њих у медијима и они сад покушавају да то тематизују али као што видите, реакције "тројке" су готово идентичне са свим што је речено - рекао је Додик и захвалио се на коректном односу на састанку.

          - То је био један од продуктивнијих састанака и сада је потребно да се имплементира оно што је договорено - рекао је Додик.

          Јуче су представници власти на нивоу БиХ одржали састанак на којем су присуствовали Милорад Додик (СНСД), Радован Вишковић (СНСД), Ненад Стевандић (Уједињена Српска), Драган Човић (ХДЗ БиХ) и шефови странака "тројке" - Нермин Никшић (СДП), Елмедин Конаковић (НиП) и Един Форто (НС).

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=541500

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари