Додик: ЦИК БиХ већ две и по деценије узурпира надлежности Изборне комисије Српске

НАГЛАСИО: ОНА ЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРПСКЕ НАДЛЕЖНА САМО ЗА БИРАЊЕ У ПД ПС И ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ

* Поводом измена Изборног закона указао: Ми ћемо члана Председништва БиХ из Српске и даље бирати директно. Иначе, сматрамо да је Централна изборна комисија БиХ узурпирала право спровођења избора на нивоу Српске за председника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Веће народа Српске и локалне изборе. То није у надлежности те комисије већ Изборне комисије Српске

_________________________________________________________

          СРПСКА остаје при ставу да директно и на својој територији бира члана Председништва и то се неће мењати, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик

          Додик је нагласио да је поменути став Срба познат, те да је Бошњацима и Хрватима на неки начин остављена слобода да се договоре на том плану.

          - На свим другим питањима Изборног закона БиХ желимо да будемо укључени. На пример, раније смо предлагали да се цензус повећа са три на пет одсто у смислу да елиминишемо основе политичке корупције, што би омогућило да партије буду неприкосновени власници мандата, односно да мандат припада странакама а не појединцима - рекао је Додик.

          Додик  је додао да српска страна сматра и да је Централна изборна комисија БиХ у оваквом облику узурпирала права за спровођење избора на нивоу Српске за председника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Веће народа Српске и локалне изборе.

          - Сматрамо да то није у надлежности те комисије већ Изборне комисије Српске. И један од наших основних захтева биће да се то питање коначно реши и да ЦИК БиХ једино што може да ради јесте да спроводи изборе на нивоу Председништва и посланика за Представнички дом парламента БиХ. То је оно што јесте њен задатак, а све остало је узурпација - појаснио је Додик.

          Он је подсетио да је владајућа коалиција на нивоу БиХ, при свом формирању, рекла да ЦИК није изабрана законито, те да ће се то питање решавати у неком долазећем периоду.

           - Ми сада изучавамо начин како да то решимо а један је да се у парламенту донесе одлука, разреше чланови ЦИК-а и изабере нова комисија. Други начин је да се интервенише у закону и стави услов да се мора бирати нова комисија. Ми ћемо изабрати начин који је најмање правно споран - рекао је Додик.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари