Додик Борелу: Помозите да БиХ добије пакет помоћи да савлада последице епидемије

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ШЕФОМ ЕУ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

* Замолио високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела да помогне да БиХ идућој години добије статус кандидата за чланство у ЕУ

* Предочио му: „У БиХ нема сукоба на бази етничког односа према другима и то је највећа вредност Дејтонског споразума. Он у себи има и друге вредности, јер је показао да 'зараћене стране у непотребном сукобу' могу да успоставе суживот и да наставе да раде на бази консензуса о томе како треба да постоје односи у БиХ која је вишенационална и вишеверска земља

* Нагласио да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то основа за све договоре у БиХ, те да апстрактна прича о грађанима неће моћи дати резултате... БиХ различито односи и према Дејтонског споразуму и да Република Српска обиљежава дан потписивања Дејтонског споразума као свој државни празник, док то није случај у Федерацији БиХ

* Навео да је БиХ изгубила огромне јавне приходе због епидемије вируса корона:  „Део тога смо решавали кроз аранжман са ММФ и са Европском комисијом, али је очигледно да је то истрошено и да нам треба нови пакет помоћи како бисмо могли да превазиђемо изазове у неколико наредних месеци... Зато Вас молим да нам помогнете око креирања и убрзавања пакета помоћи за БиХ

_________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оценио је да је потписивање Дејтонског споразума историјски датум за цео свет, јер је успостављен мир на основу политичког договора о политичком систему у БиХ и омогућена стабилност и помирење.

       "У БиХ нема сукоба на бази етничког односа према другима и то је највећа вредност Дејтонског споразума. Он у себи има и друге вредности, јер је показао да 'зараћене стране у непотребном сукобу' могу да успоставе суживот и да наставе да раде на бази консензуса о томе како треба да постоје односи у БиХ која је вишенационална и вишеверска земља", рекао је Додик након састанка чланова Председништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепом Борелом.

       Он је напоменуо да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то основа за све договоре у БиХ, те да апстрактна прича о грађанима неће моћи дати резултате.

       Додик је истакао да се БиХ различито односи и према Дејтонског споразуму и да Република Српска обележава дан потписивања Дејтонског споразума као свој државни празник, док то није случај у Федерацији БиХ.

       Он је оценио да је консензус у БиХ око Европске уније вредно достигнуће које је постигнуто у БиХ.

       „Замолили смо Вас да учините све да у идућој години БиХ добије статус кандидата. То је нова динамика која би пружила нове услове и околности за градњу свих оних ствари које сте нас подучили", рекао је Додик.

       Он је изразио захвалност ЕУ за помоћ у времену пандемије корона вируса.

       "Ми смо део заједничког пројекта набавке вакцина и за БиХ, мада покушавамо да то учинимо и на друге начине, као сви у свету. Жељно ишчекујемо решење са вакцинама како бисмо зауставили ову пошаст и да почнемо да смањујемо негативне ефекте на наш развој, а они су велики", нагласио је Додик.

       Он је упозорио да је БиХ изгубила огромне јавне приходе због епидемије вируса корона.

       „Део тога смо решавали кроз аранжман са ММФ и са Европском комисијом, али је очигледно да је то истрошено и да нам треба нови пакет помоћи како бисмо могли да превазиђемо изазове у неколико наредних месеци", навео је председавајући и српски члан Председништва БиХ.

       Према његовим речима, највећи изазов који може довести до много политичких проблема у БиХ је криза пандемије која је изазвала економске последице.

       "Ако будемо решавали економске последице на прави начин они ће се мултипликовати на политичким разликама које ћемо овде тешко зауставити. Зато Вас молим да нам помогнете око креирања и убрзавања пакета помоћи за БиХ, која је дeо укупних проблема које имају и ЕУ, САД и све државе света", нагласио је Додик.

       На данашњи дан, подсетио је, парафиран је Дејтонски споразум пре 25 година, а након тога и потписан у Паризу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари