Додик: БиХ је светска чудо-држава - у њу су утерани народи који су између себе ратовали

ЕУ НОВАЦ ЗА МИГРАНТЕ ДАЈЕ РАЗНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА, А НЕ БиХ, СРПСКОЈ И ФБиХ“

* "Борел јесте тражио, вероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став Републике Српске. Рекао сам да Српска има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мењати, односно да на простору РС неће бити мигрантских центара. ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границу што говори о односу према мигрантима који су искључиво проблем ЕУ, а не наш

* "Поводом обележавања 9. јануара - Дана Републике Српске чујемо одавно познате ставове којима појединци покушавају да оспоре овај датум. Само, тај датум је нешто што остаје заувек и што траје, као што ће трајати Република Српска

* „Инквизитори међународне заједнице у Уставном суду БиХ традиционално усмерни против Срба... Уставни суд покушава да наметне ставове о Републици Српској и тако ће наставити да ради. Долазак нових судија говори о томе да су то пажљиво биране и креиране личности које треба да раде против Срба и Републике Српске. Немица која је дошла је априори против Срба... Тај суд не брани БиХ, него је руши јер не поштује Устав БиХ

_________________________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Република Српска остаје при ранијем ставу да на њеном простору неће бити изградње и опремања мигрантских центара, што је јасно пренео високом представнику ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепу Борелу.

       "На тражање Борела разговарали смо о питањима миграната, а његово основно интересовање је било зашто није активиран простор некадашње фабрике `Бира` у Бихаћу за њихов смештај. Навео сам да то није у надлежности Председништва БиХ и Републике Српске, јер се `Бира` налази у Федерацији БиХ (ФБиХ) која треба да решава то питање. Мигрантска криза у БиХ је тешка и на ивици хуманитарне катастрофе и они који су надлежни то питање морају да решавају", рекао је Додик и навео да је преузео обавезу да данас разговара са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем.

       Он је истакао да је ЕУ дала новац за смештај миграната путем разних самосталних организација а не посредством институција БиХ, Републике Српске и ФБиХ, те да постоје индиције о злоупотреби тих средстава и с тога она не могу бити приписана као помоћ БиХ.

       "Борел јесте тражио, вероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став Републике Српске. Рекао сам да Република Српска има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мењати, односно на простору Српске неће бити мигрантских центара. Борељ је инстистирао да се покушају обезбедити што хуманији услови за смештај миграната, с чиме сам сагласан", појаснио је Додик.

       Српски члан Председништва је нагласио да Република Српска не жели новчана средства за смештај миграната, нити ће их примити.

       "Веома је важно остати при нашој политици да не желимо прихватање миграната на подручју Српске, јер само таква политика даје резултате. ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границу што говори о односу према мигрантима који су искључиво проблем ЕУ, а не наш. Ми у БиХ нисмо остали пасивни, али главни проблем миграната није у БиХ, него у ЕУ и она треба да преузме потпуну одговорност за тај проблем", поручио је Додик.

       Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ позвао је власти у БиХ да раде на одрживим решењима за мигранте, прије свега на отварању прихватних центара равномерније распоређених у целој земљи.

       Додик је Срни изјавио и да ће Република Српска наставити да обележава 9. јануар - Дан Републике, јер је тада формирана и то не може бити промењено.

       "Поводом обележавања 9. јануара - Дана Републике Српске чујемо одавно познате ставове којима појединци покушавају да оспоре овај датум. Тај датум је нешто што остаје заувек и што траје, као што ће трајати Република Српска. Остала двојица чланова Председништва (Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) сматрају да имају право на то, иако то није ствар Председништва БиХ", нагласио је Додик.

       Српски члан Председништва је истакао да су инквизитори међународне заједнице у Уставном суду БиХ традиционално усмерени против Срба.

       "Значај 9. јануара - Дана Републике остаће снажно утиснут у нашем народу. То је исказано и ове године када су многи наши грађани истицали заставе на својим становима, кућама, балконима и аутомобилима, празник је прослављен у кругу породице и нема могућности да ова чињеница буде промењена", рекао је Додик.

       Он је истакао да приговори поводом Дана Републике, који долазе из Сарајева, имају патолошки политички карактер.

       "Свима је познато да Уставни суд БиХ ради против Срба и Републике Српске, што је потврђено и одлукама које је доносио, а једна од њих је и о 9. јануару. Овакав Уставни суд ће разбити БиХ својим неуставним и криминалним одлукама усмереним против српског народа и Републике Српске. Овај суд не брани БиХ, него је руши јер не поштује Устав БиХ. Синоним за Уставни суд БиХ је политичко насиље", оцијенио је Додик.

       Према његовим речима, све одлуке Уставног суда БиХ које су донесене против Републике Српске немају уставни основ, па тако и одлука о 9. јануару.

       "Уставни суд покушава да наметне ставове о Републици Српској и тако ће наставити да ради. Долазак нових судија говори о томе да су то пажљиво биране и креиране личности које треба да раде против Срба и Републике Српске. Немица која је дошла је априори против Срба. Упркос свему, ми остајемо посвећени Републици Српској, привржени 9. јануару и нашем националном интересу", поручио је Додик.

       Он је упитао о каквој мултиетничности говоре Бошњаци када ње нема нигде у пракси и нагласио да је грешка била што је БиХ након рата остала обједињена, јер нигде у свету није забележено да народи који су ратовали формирају државу. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари