Додик: Амерички амбасадор Марфи се узбудио јер ћемо регулисати рад страних агената

ПОЗВАО АМБАСАДОРА САД ДА БАР ЈЕДАН ДАН РАДИ СВОЈ ПОСАО БЕЗ МЕШАЊА У СТВАРИ БиХ И АМБИЦИЈЕ ДА ОДЛУЧУЈЕ

* „Уопште не чуди да се Мајкл Марфи редовно први јавља да нас 'подучава' његовом виђењу демократије, односно да уређује и одређује правила понашања у земљи домаћина, а сада би да уређује и законодавни систем у Републици Српској“

* Поновио да ће будући закон о деловању невладиних организација и сличних удружења у РС, бити идентичан америчком закону и да не види шта је ту спорно амбасадору Марфију. Подсетио да су тај закон САД донеле још 1938. године и да је доживио неколико амандманских измена, а  да се према последњим изменама, страним агентом сматра лице које делује под руководством или под надзором иностраних организација и при томе се бави политичком делатношћу у интересу иностраних организација

* Нагласио да тај амерички закон захтева од физичких и правних лица да откривају своје изворе финансирања и додао: „Нисам чуо да је Марфију сметао тај (њихов) закон, да га је окарактерисао разним епитетима, нити да се побунио. Изгледа да му смета само када се то ради у Републици Српској, а можда смо дотакли и у извор финансирања НВО у Републици Српској, па се Марфи нашао прозваним“         

____________________________________________________________

          ПОСЛЕДЊА особа која има право да држи предавања о демократији јесте амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

          Он је поручио Марфију да бар један дан покуша да ради посао због којег је дошао у БиХ и за који је плаћен, а не из дана у дан да се меша у унутрашње ствари у БиХ, односно Републици Српској.

          - Уопште не чуди да се Мајкл Марфи редовно први јавља да нас 'подучава' његовом виђењу демократије, односно да уређује и одређује правила понашања у земљи домаћина, а сада би да уређује и законодавни систем у Републици Српској - нагласио је Додик.

          Ако су САД увијек подржавале право људи широм света да остварују своје темељне слободе, како то тврди амбасадор Марфи, додао је председник Српске, зашто се онда он редовно меша у унутрашња питања Републике Српске и БиХ?

          - За његову информацију, грађани Републике Српске су слободомислећи и слободумни људи и као такви на изборима су бирали ко ће их представљати. Колико знам, а знам довољно, нису изабрали амбасадора САД да им он кроји политику и законе у земљи у којој живе, већ су по ко зна који пут убедљиво указали поверење СНСД-у, партији на чијем сам челу, и нашим коалиционим партнерима - нагласио је Додик.

          Председник Републике Српске је рекао да је очигледно да је само у БиХ устаљена пракса да сваки амерички амбасадор даје себи за право да одлучује, коментарише и меша се у унутрашње ствари једне земље, па је ту неславну традицију наставио и Мајкл Марфи.

          Додик је указао да то нигде у свету није забележено - осим у БиХ, што довољно говори и о домаћину и гостима.

          Он је упитао амбасадора Марфија да ли би му сметало и како би реаговао да "наши амбасадори коментаришу дешавања у његовој земљи, уређују политике, сугеришу које одлуке и законе тамошњи политичари треба да доносе и да их мало подуче демократији".

          - Америка јесте велика сила, али то јој не даје за право да се меша у унутрашње ствари Републике Српске. Ми јесмо мали, али желимо да уредимо земљу како одговора њеним грађанима, што подразумева и њихова права и дужности.

          Назвати репресивним и недомократским законе који штите сваког становника Републике Српске од клевете и увреде је крајње дегутантно, да не употребим грубљу реч. Америчком амбасадору је очигледно проблем што желимо на нашем простору да квалитетно уредимо одређене области и да више нико не може дати себи за право да клевеће другога и шири лажи о било коме само зато што му се не свиђа - нагласио је Додик.

          Он је појаснио да циљ Републике Српске и њених институција није увођење санкција, нити репресија, већ да се уведе стање коректности и да свако стоји иза јавно изговорене речи.

          - Ко држи до истине и ко се истине не плаши, нема разлога ни да се плаши закона. Слобода говора није право изношења неистина. Никоме неће бити забрањено да слободно мисли и да слободно говори, али кључна реч је истина, а не клевета, лаж и увреде.

          Сваки новинар, сваки медиј, свиђао се он некоме или не, имаће пуну слободу да ради и извештава, али и иза сваког извештаја мора да стоји. Доста је било наручених плаћеничких и рекеташких текстова. Могао је да измишља, пише, говори шта је ко хтео, али без могућности и да одговора за јавно изнесене увреде, лажи и клевете. Томе мора доћи крај и Република Српска ће бити здраво друштво - истакао је председник Републике.

          Што се тиче закона о деловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској, који ће бити предложен, Додик је рекао да ће он бити идентичан америчком закону и да не види шта је ту спорно амбасадору Марфију.

          Подсетивши да су тај закон САД донеле још 1938. године и да је доживeо неколико амандманских измјена, Додик је навео да се према посlедњим изменама тог закона, страним агентом сматра лице које делује под руководством или под надзором иностраних организација и при томе се бави политичком делатношћу у интересу иностраних организација.

          Такође, додао је он, закон захтева од физичких и правних лица да откривају своје изворе финансирања.

          - Нисам чуо да је Марфију сметао овај закон, да га је окарактерисао разним епитетима, нити да се побунио. Изгледа да му смета само када се то ради у Републици Српској, а можда смо дотакли и у извор финансирања НВО у Републици Српској, па се Марфи нашао прозваним.

          Република Српска, за информацију Мајклу Марфију, неће ништа другачије од овога што предвиђа америчко законодавство, с тим што, за разлику од САД, нећемо финансирати своје људи и слати их у друге земље да руше владе или, пак, да се мешају у њихову унутрашњу или спољну политику - нагласио је Додик.

          Управо због таквих који би да дестабилизију друштво, додао је Додик, Република Српска жели да се заштити од свих недобронамерних и рушилачких организација, које смо имали прилику да се нагледамо у значајном броју земаља у свету.

          - С тога, прича о "Марфијевој демократији" и владавини права и закона у тренутку док се крши Бечка конвенција о дипломатским односима је трагикомична. Демократија из угла Марфија, сигурно није демократија коју хоће грађани Републике Српске, јер за тако нешто, на његову жалост, нису заинтересовани - истакао је председник Српске.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари