Додик амбасадорима из ЕУ: У Српској неће бити кампова за мигранте

ОСТАЛА БЕЗ ОДГОВОРА ИНИЦИЈАТИВА ДА ЗЕМЉЕ ЕУ ПРИМЕ ДЕО МИГРАНАТА ИЗ БиХ

* Милорад ДОДИК: „Комшић је предложио да се на Вучјаку код Бихаћа формира нови центар за смештај миграната. У суштини, видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију, а очекивали су да мигранти разместе у неколико кампова широм БиХ. Став Републике Српске је јасан - Српска никакве кампове неће отварати“

________________________________________________

       БОСНА и Херцеговина није узрочник мигрантске кризе, али трпи велики притисак, казао је Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, након састанка са амбасадорима Европске уније који је одржан са члановима Председништва БиХ у Сарајеву.

       „Свесни су да је ситуација лоша, али да БиХ нема капацитета за решење кризе", навео је Додик.

       Амбасадори земаља чланица ЕУ у БиХ који су више од два сата провели у Председништву БиХ имали су и два захтева.

       Први је био да се мигранти са локалитета Липа пребаце у Биру гдје имају основне услове за боравак, док је други предлог био да се мигранти расподеле на територији целе БиХ, али је Додик то опет одбио.

       „Нема никакве шансе за формирање мигрантских центара на територији Републике Српске", био је категоричан Додик.

       Поновио је и да мигранти - због негодовања локалног становништва - упркос инсистирању европских званичника не могу бити враћени у Биру.

       На састанку је било и других предлога.

       "Жељко Комшић је предложио да се на Вучјаку код Бихаћа формира нови центар за смештај миграната. У суштини видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију, али оно што су очекивали да се по принципу неког равноправног третмана они разместе у неколико кампова широм БиХ. Став Републике Српске је јасан, Српска никакве кампове неће отварати", поновио је Додик.

       Рекао је да су чланови Председништва БиХ од ЕУ тражили да и она прихвати дио избеглица из БиХ и да јој на тај начин изађе у сусрет када је у питању решавање мигрантске кризе.

       Председавајући Председништва се осврнуо и на средства која је ЕУ дала за решавање мигрантске кризе и рекао је да су само део тих средстава добиле институције БиХ, а да је остало отишло у руке међународних организација за праћење миграција.

       Тема састанка, поред мигрантске кризе био је европски пут БиХ, те је разговарано и о 14 приоритета Европске комисије.

       "Није било никаквих условљавања од стране амбасадора", рекао је Додик и нагласио да се БиХ тренутно налази у пат-позицији.

       (извор: НН)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари