Додик 20. новембра поново преузима председавање Председништвом БиХ

ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ ПОВОДОМ 25 ГОДИНА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА ИСТУПИЛО СА ИЗЈАВОМ

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: Џаферовић и Комшић су тражили  „евроатлантску опредељеност“ – одбио сам. Инсистирао сам на европским интеграцијама. Како они то нису хтели, у изјави нема ни опредељености за европске интеграције... Сама изјава је плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон - поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа

* Чланови Председништва БиХ у заједничкој изјави указали су и на значај јачања поверења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ, свим њеним деловима, ентитетима, Брчко дистрикту, кантонима, градовима и општинама

__________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да се у заједничкој изјави његових чланова - поводом обележавања 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума - између осталог истиче подршка Споразуму и Уставу БиХ као његовом саставном делу.

       Додик је рекао да је та изјава плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон - поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

       Истакао је да су друга два члана Председништва БиХ инсистирала да у заједничкој изјави буде наведена опредељеност за "евроатлантске" интеграције, али да он то није прихватио, инсистирајући искључиво на европским интеграцијама.

       „Како они то нису хтели, у изјави нема ни опредељености за европске интеграције", рекао је он.

       Додик ће 20. новембра преузети место председавајућег Председништва БиХ, а према ранијим најавама, БиХ би могао посетити високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

       Додик је истакао да је одбио учешће у церемонији полагања венаца коју је предлагао бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

       „Нисам разумео шта значи комеморација у дане Дејтонског споразума. Шта то значи, да неко мисли да је Дејтонски споразум мртав па га треба на тај начин обележити? Дакле, неће доћи до такве церемоније. Ако дође Борел, састанак ће бити одржан у Председништву", рекао је он.

       Додик каже да Борел не би требало да квалификује догађаје у вези са земљом у којој нема консензуса о томе.

       Предсједништво БиХ је, иначе, изразило пуну спремност и опредељеност за поштовање одредаба Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава БиХ који је његов саставни дeо.

       У заједничкој изјави његових чланова наводи се да је потписивање Дејтонског споразума догађај од највећег значаја за БиХ, западни Балкан, али и Европу у целини.

       Председништво БиХ изражава захвалност свим међународним партнерима који су допринели успостављању и очувању мира, као и реконструкцији БиХ.

       Из Председништва БиХ је саопштено и да је данас јединствена прилика да се пошаље порука којом ће на прави начин указати на значај јачања поверења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ, свим њеним дијеловима, ентитетима, Брчко дистрикту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари