У продаји кратки роман „Запоседнутост“ француске Нобеловке Ани Ерно

КЊИГА ПРИПАДА АУТОБИОГРАФСКОЈ ФИКЦИЈИ – ЊЕНА ТЕМА ЈЕ ЉУБОМОРА

* Прича у роману „Запоседнутост" започиње прекидом везе нараторке и њеног сексуалног партнера В. - делом због замора и што није хтела да жртвује слободу стечену после 18 година неуспелог брака. Веза са В. није потпуно прекинута јер се повремено виђају али до "лома" долази када јој је В. саопштио да се одлучио да живи са другом женом

* Откривено да се иза мушког лика крије писац Филип Вилен, који обједињује највећи део њених новела и објављено је неколико одломака из ауторкиног дневника. Сам Вилен је једну књигу посветио сусрету са Ани Ерно

______________________________________________________

       ПРЕД сам крај  2022. године прочитала сам кратак роман „Запоседнутост" француске књижевнице Ани Ерно која је ове година добила највредније литерарно признање -Нобелову награду за ову годину.

       То је роман написан пре две деценије, али који није ништа изгубио од своје актуелности јер му је централна тема - љубомора. Књига припада аутобиографској фикцији, форми по којој је Ерноова позната.

       Књига коју је у српском преводу објавила издавачка кућа „Штрик" је сјајан покушај ауторке да причу посвети љубомори не би ли нашла одговор на питање шта је тај тако чест осећај међу људима.

       Ани Ерно (1940) до сада је написала преко тридесет књига. Родила се у Нормандији, у радничкој породици. Студирала је на универзитетима у Руану и Бордоу и стекла  диплому из модерне књижевности. До 2000. године предавала је књижевност, након чега се сасвим посветила писању.

       Прелазак из радничке класе у виши средњи слој преко образовања биће најчешћа тема њених књига.

       Књижевну каријеру започиње 1974. са романом на тему илегалних абортуса (фикционалној аутобиографској чињеници).

       Десет година доцније добила је угледну француску књижевну награду "Ренодо".

       Теме о којима пише јесу класна подела, феминизам, друштвено  биће, бављење  психолошким и социолошким појавама.

       У каснијим романима све се више окреће аутобиографском у писању.

Ани Ерно

       У роману „Les Annes“, који се сматра њеним најважнијим делом, упоредно је приказала француско друштво од завршетка Другог светског рата до краја 20. века и свој живот у тих шест деценија. За то дело је добила неколико важних награда.

             Прича у роману „Запоседнутост" започиње прекидом везе нараторке и њеног сексуалног партнера В. - делом због замора и што није хтела да жртвује слободу стечену после 18 година неуспелог брака. Веза са В. није потпуно прекинута јер се повремено виђају али до "лома" долази када јој је В. саопштио да се одлучио да живи са другом женом.

       „Од тог тренутка постојање друге жене запосело је мој живот", признаје нараторка.

       Та друга жена опседа главну јунакињу која се потпуно посвећује „откривању" свих података о њој до најмањих детаља. 

       Та потреба да сазна све што може о „противници" је централна тема књиге и према речима преводиоца Бојана Савић Остојића - када све сазна што је желела љубомора се гаси и главна јунакиња и нараторка престаје да пати. 

       Остојић је на крају књиге написао краћи осврт на „Запоседнутост“ који оцењује као дело писца посматрача а не оних који измишљају.

       „Упркос својој бескомпромисности „Запоседнутост" није егзибиционистичка сцандал-књига. Она је пример крајње интимне приче која настоји да не буде индискретна. Ми знамо да су ликови овог романа стварни, али Ерно нам признаје да је пишући свесно изменила неке информације које би расветлиле уплетене личности у стварном животу, да би их заштитила. У међувремену је ипак откривено да се иза мушког лика крије писац Филип Вилен, који обједињује највећи део њених новела и објављено је неколико одломака из ауторкиног дневника. Сам Вилен је једну књигу посветио сусрету са Ани Ерно“ - забележио је Бојан Савић Остојић.

       Вера Кондев       

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари