Руси су имали две царице Катарине – роман „Царица“ је о Првој

ЊЕНУ РОМАНСИРАНУ БИОГРАФИЈУ НАПИСАЛА ЈЕ КЊИЖЕВНИЦА ЕЛЕН АЛПСТЕН

* Родила се као ванбрачна ћерка једне балтичке Немице која је преминула када ју је родила 1729.године, а отац који је био себар на поседу једног манастира се убрзо оженио да би беба, која је на рођењу добила име Марта, имала барем маћеху

* Уздигла се до највишег положаја у Русији као Катарина Алексејевна јер тако ју је крстио Цар када је одлучио да је прихвати као своју званичну љубавницу, потом и као супругу коју је лично крунисао. А ауторка је за наратора изабрала главну јунакињу, што се види из пролога који почиње смрћу Петра Великог док она чека да види да ли ће је Русија прихватити као његову наследницу или ће је неки моћници убити да би завладали уместо унука до његовог пунолетства

* Била је један од ретких руских владара који није био суров. Остала је запамћена као права "матушка" која је само наставила све пројекте које Петар Први није стигао да доврши

____________________________________________________________________

        ДА ЛИ знате ко је била руска царица Катарина Прва?

        У историјским књигама - ако се спомиње - то је једна реченица: да је била друга супруга цара Петра Великог и да је владала после његове смрти све док није постао пунолетан Петров унук који је носио дедино име.

        Књижевница Елен Алпстен је „открила“ Катарину Прву и написала њену романсирану биографију насловивши је „Царица“коју је код нас објавила издавачка кућа „Вулкан“.

        Постоји гомила књига о Петру Великом (1672-1725) ког многи Руси славе као свог највећег владара јер је земљу увео међу европске велесиле и "европеизирао" колико је то било могуће и државу и народ, основао прве школе, изградио тврђаве и прву луку на Балтичком мору… А и прву руску ратну флоту и на мочварном тлу ушћа реке Неве основао нову престоницу Санкт Петербург - сигурно један од најлепших градова на свету. Али, о његовој наследници и првој руској владарки која је била крунисана као царица свих Руса, скоро да се уопште не зна поуздано ни њено порекло.

        Тако је било све док је Петар није начинио својом љубавницом, затим супругом и на крају је лично крунисао, па је била прва жена у руској историји која је била освећена, крунисана владарка потпуно изједначена са царем.

        О другој руској владарки, која је прелазећи у православље добила такође име Катарина, па заузела своје место у историји као Катарина Друга, има и романа и филмова док Прва је скоро заборављена и у самој Русији иако је била једна од ретких руских владара који није био суров већ је остала запамћена као права "матушка" која је само наставила све пројекте које Петар Први није стигао да доврши.

        Родила се као ванбрачна ћерка једне балтичке Немице која је преминула када ју је родила 1729.године, а отац који је био себар на поседу једног манастира се убрзо оженио да би беба, која је на рођењу добила име Марта, имала барем маћеху.

        Роман о Марти, која се из балтичког блата као Немица уздигла до највишег положаја у Русији као Катарина Алексејевна јер тако ју је крстио Цар када је одлучио да је прихвати као своју званичну љубавницу, књига је коју никако не треба пропустити ако волите историју сочно, узбудљиво, реалистично писану до најситнијих детаља. Било да се ради о ратовима или силовањима, о страственим љубавним сценама, пијанкама гозбама, немилосрдном мучењу, убијању свог најстаријег сина који је био припреман за наследника, а који је знао да заплаче од жалости или велике среће.

        Ауторка је за наратора изабрала главну јунакињу, што се види из пролога који почиње смрћу Петра Великог и док његова царица чека да види да ли ће је Русија прихватити као његову наследницу или ће је неки моћници убити да би завладали уместо унука до његовог пунолетства - законитог наследника и последњег живог Романова који је још био дечак.

        Немица Марта тако почиње да прича о свом животу који је заиста тако невероватан да га ни најмаштовитији писац не би могао измислити .

        Пропустити да се прочита, била би заиста штета.

        Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари