Румунски Цинцарин Њагу Џувара написао „Кратку историју Румуна“

У ДАКИЈУ СУ ПОХРЛИЛИ КОЛОНИСТИ ИЗ ДРУГИХ ДЕЛОВА РИМСКЕ ИМПЕРИЈЕ ЗОБ - ЗЛАТА

* Аутор објаснио зашто је књигу насловио "Кратка историја Румуна" а не Румуније јер то је име које се односи на државу која је плод уједињења и добила је то име тек 1859. године. До тада су на тлу Румуније живели и други огранци оријенталних романских народа  попут Аромуна (Цинцара), Влаха и других које је повезао језик

* Други део књиге посвећен је стварању првих средњевековних држава на тлу између Карпата и Дунава где се већ говорио језик који је настао из латинског и речи преузетих од народа који су дошли  сеобама са истока. То је од почетка 12. до 14 века када јужно од Карпата Кумани оснивају прву организовану државу - Влашку

* Џувара је изданак познате и богате цинцарске породице која на тлу Румуније живи већ неколико векова, а постарао се да кроз целу књигу увек наводи порекло неке речи која је ушла у састав румунског језика (мађарски, српски, руски, немачки...)

______________________________________________________________________

       КАДА нека књига добије финансијску подршку да буде преведена на више језика (међу њима на француски и енглески) од "Традукија", књижевне мреже коју финансира скоро цела Европа, то је довољан знак да је такво прозно дело заслужило да буде прочитано.

       То је случај са делом веома угледног румунског писца, професора више универзитета, а пре свега историчара, са докторатом  француске Сорбоне, Њагу Џувара (1916-2018) "Кратка историја Румуна"  коју је објавила, код нас, издавачка кућа "Албатрос Плус".

      У оригиналу је штампана 2013. па је још аутор написао предговор који почиње признањем да ово није обична књига нити уџбеник  историје јер ју је написао да би исправио грешке које још постоје у румунским уџбеницима националне историје.

       "Пустио сам да приповедање тече да га не сецкам, објашњењима и библиографским информацијама, да би књига била разумљива свима како љубитељима историје, тако и онима, који су бескрајно равнодушни када је реч о познавању наше прошлости" - истакао је аутор.

       Он је додао да је "излагање врло сажето" (свега 243. стране) што је показао наводећи шта је све, пре свега имена личности, прескочио али да ништа није вулгаризовао већ само, под привидом лаке приче, храбро започео разматрање најделикатнијих и најспорнијих питања из историје Румуна".

       Упозоривши да се у оваквим књигама никако не сме бити пристрасан, овај румунски историчар, који је написао десетак историјских монографија, тражи "потпуно интелектуално поштење", јер "само тако можемо да се наметнемо светској науци и да заузмемо место које нам припада у Европи и свету".

      Аутор није пропустио да објасни зашто је књигу насловио "Кратка историја Румуна" а не Румуније јер то је име које се односи на државу која је плод уједињења и добила је то име тек 1859. године. До тада су на тлу Румуније живели и други огранци оријенталних романских народа  попут Аромуна (Цинцара), Влаха и других које је повезао језик у коме је поред латинског било елемената бројних других језика народа и племена који су такође настањивали неке пределе савремене Румуније.

      Џувара, који  је изданак познате и богате цинцарске породице која на тлу Румуније живи већ неколико векова, постарао се да кроз целу књигу увек наводи порекло неке речи која је ушла у састав румунског језика (мађарски, српски, руски, немачки...).

       Шта знате од историје земље с којом се Срби граниче већ од доласка на Балкан?

       Вероватно ништа или веома мало и то из периода 18. и највише 19. и 20. века.

       Књига почиње доласком Римљана на територију актуелне Румуније где су их "дочекали" Дачани и први рат са њима започео је цар Трајан 105 године.

       Владар Дачана Децебал није могао да победи Римљане и да не би пао у њихово ропство – извршио је самоубиство,

       Цела епопеја око освајања земље Дачана може и данас да се види на чувеном Трајановом стубу у Риму и у римским хроникама одакле почиње званична историја народа који су током наредних две хиљаде година настањивали ову територију која се простирала од Ђердапа на Дунаву , преко Крапата до Црнога мора.

    Насељањавање Дакије колонистима из других делова Римског царства аутор књиге приписује чињеници да је у том делу Европе било значајних налазишта злата што је обележило економски напредак Дакије.

      Следећи период којим се бави Џувара је најезда варвара од којих неки одлучују да се настане на територији коју данас називамо Румунијом. Међу њима су Хуни, Словени, Кумани, Бугари, затим Мађари па све до Монголске најезде.

       Други део књиге посвећен је стварању првих средњевековних држава на тлу између Карпата и Дунава где се већ говорио језик који је настао из римског латинског и речи преузетих од народа који су дошли  сеобама са истока. То је од почетка 12. до 14 века када јужно од Карпата Кумани оснивају прву организовану државу - Влашку.

      Џувара посвећује посебну пажњу и значајан простор у књизи групацијама које су живеле са бившим Дачанима и Трачанима али се нису много мешали са њима па су сачували свој језик и основали своје државе. То су Мађари, Саси и Русини.

      Свој идентитет су сачували  Цигани, Јермени и Јевреји иако су делили са народом румунску територију.

      Џувара није пропустио да се позабави народима и државама које су биле суседи територија на којима су живели Румуни: Византија, Србија, Бугарско царство, Мађарско краљевство, Османлије, Аустријанци Пољска краљевина, Русија.

       Све те државе и народи одиграли су извесну улогу у историји Румуна.

      Трећи део књиге се бави периодом који је аутор књига назвао "туркократија" када је будућа Румунија признавала врховну власт  Турске.

       Следи део назван "Продужени средњи век" у коме су описана најважнија збивања за румунске кнежевине током 17. века и почетка 18. када су почеле борбе за независност.

      "Румуни у фази модернизације" је део посвећен стварању аутономних кнежевина и прихватању француског утицаја међу Румунима који одлазе да се школују у ту земљу.

       Последњи, шести део "Савремена Румунија - од румунског краља Карла и до данас" даје увид у период просперитета за време краљевства и трагичних грешака током Другог светског рата и доласка на власт комуниста све до пада Чаушескуа.

      Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари