„Оженио сам се паметном женом - то сам схватио тек кад ме је оставила“

НЕМА ПРИЗНАЊА ЗА ХУМОР И САТИРУ КОЈЕ САВО МАРТИНОВИЋ ДОСАД НИЈЕ ОСВОЈИО“    

* Председник Београдског афористичког круга, Александар Чотрић, поводом Мартиновићеве књиге афоризама „Мартинеле“: Он је добри дух наше сатире. Благ на речима, оштар на перу, а успео је да оживи његошевски стил у сатири"

* Једна од „мартинела“: „Може ли нарав мужа бити луђа: Воли жену као да је туђа

_________________________________________________________

         ТОКОМ протеклих празника доспела ми је у руке књига "Мартинеле" Сава Мартиновића и то ми је најлепши, најзабавнији поклон који нећу никоме дати јер је аутор ове збирке афоризама велемајстор, а његове мудрости су без премца.

       Мартиновић  је рођен 1935. у Даниловграду, у данашњој Црној Гори и изузетно је талентован и плодан приповедач, романописац, песник, афористичар.

       Нема признања за хумор и сатиру које Мартиновић није освојио, тако да у биографији која прати ову књигу заузимају читаве две стране. 

       Председник Београдског афористичког круга, чији је он члан, Александар Чотрић (који је и један од рецензената  и ове књиге) назвао га је "добрим духом наше сатире и да је благ на речима а оштар на перу, а успео је да оживи његошевски стил у сатири".

       "Најбољи афоризми овог аутора применљиви су на све врсте различитих ситуација што додатно истиче њихов квалитет а његове мисли често остављају утисак да су плод божанског надахнућа или су из главе целог народа, производ колективног духа, поруке које су одавно издржале пробу времена и околности" - оценио је Чотрић и додао да он "својим стваралаштвом показује да историјско може бити модерно, локално светско а актуелно савремено".

       "Сваки пут кад рецензенти неке књиге Сава Мартиновића закључе да тим делом достиже зенит стваралаштва, овај аутор их демантује јер објави нову још успелију збирку афоризама, а тако је и са књигом "Мартинеле" која представља јединствену и чудесну књигу"- закључио је Чотрић.

       Дело "Мартинеле" објавила је Народна библиотека Зворника, а поред Чотрића рецензенти су били још Милан Ј. Михајловић и Станислав Томић који су Мартиновића засули похвалама.

       Михајловић је своју рецензију насловио "Краљ сатире" и започео ју је причом да је у Мартиновићевој  првој књизи,  до које је дошао, открио нешто што се ретко среће, а то је да се не зна да ли је више написано у редовима или између редова.

       За Михајловића, који је и сам афористичар, "Саво је једини сатиричар који уме да питањима даје одговоре и да у дијалогу са самим собом постигне реми" ( Мартиновић је и врхунски шахиста).

       "Он нашу изопачену и уврнуту стварност, на свим пољима, решета и усправно и водоравно, и дијагонално", констатује Михајловић и подсећа да Мартиновић више цени и воли хумор од сатире јер "хумор је виши домишљај духа од сатире и зато је надређен сатири".

       Михајловић подсећа да се Мартиновић држи мота који гласи: Свакога рај чека ко за свог живота насмеје човека.

       "На светским берзама злато достиже вртоглаве цене, а писцу ових редова је јасно да је ова Савова књига од 24-каратног злата. Најновија његова књига "Мартинеле" биће најлепша, најбоља, највреднија ствар која се може некоме поклонити" оцењује Михајловић.

       Ево неколико афоризама који илуструју Мартиновићев таленат да истовремено насмеје читаоце и натера их да размишљају шта је мислио "добри дух наше сатире".

       У збирци "Мартинеле" нема политичких афоризама већ се Саво више бави односима мужева и супруга, друштвених догађаја питања и шаљивих одговора...

       Да почнемо са афоризмима на рачун мужева  и жена: "Док сам спавао, пријатељ ми је отео жену. Нисам ни сањао колико ми је пријатељ", "Прстен сам купио јефтино, а после сам га скупо платио", "Оженио сам се паметном женом. То сам схватио тек кад ме је оставила", "Нећу да живим са женом која ме је оставила", "Ако ћемо о заслугама, да није било мене , нас двоје се не бисмо срели", „Нас двоје смо као једно, обоје смо заљубљени у себе", "Господине, извините на индискрецији, да ли је ваша супруга удата жена", "Има један филм у коме нема љубави. Играју само брачни парови". "Оженио сам се туђом удовицом. Сад хвала богу живим са мојом будућом удовицом", "Паметнији сам  од жене . Боље сам се оженио но што се она удала."“До развода је дошло мирољубиво. Без опаљеног метка", "Може ли нарав мужа бити луђа: Воли жену као да је туђа", "Жена ми је рекла да секс и алкохол не иду једно са другим. Хик, погодите шта сам оставио","Жена ми је купила собни бицикл. Да не идем далеко". 

       Ово су афоризми само на једну тему, али сви остали су мудри и забавни а на различите теме. 

       Вера Кондев

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари