„Остала је увек иста“ – најбољи амерички љубавни роман за 2019.

АУТОРКА ТРЕЈСИ ГАРВИС ГРЕЈС ИЗА СЕБЕ ИМА ВЕЋ СЕДАМ РОМАНА

* Роман нуди одговор на питање: Шта би се десило да добијете другу шансу да се поново нађете са својом првом љубави?

* „Остала је увек иста“ је на бестселер листама веома угледних листова у Америци - од "Њујорк тајмса" па надаље, а славна Опра Винфри, која има свој часопис, у њему је написала да је то најбољи љубавни роман 2019. године на свету

______________________________________________________________

       ВЕЋ дуже време нисам узела у руке ни један романтични (љубавни) роман а у ово време, када само стижу подаци о све већем броју жртава ковид-19, таква лектира (углавном за читатељке) може да разгали јер је у тој врсти књиге срећан крај загарантован.

       Роману „Остала је увек иста" америчке списатељице Трејси Гарвис Грејс привукла ме је препорука да га је „Космополитен" прогласио за најбољу романтичну књигу у 2019. години.

       Српски изавач "Вулкан" има веома често у својој продукцији "љубиће" а на корицама "Остала је увек иста" испод наслова пише да је то "безнадежно романтична прича о безусловној љубави".

       Ко би таквој препоруци одолео!

       Ауторка ми је била непозната али сам на Google открила да јој је ово седми роман а да је њен први "На острву" био прворазредна сензација јер убрзо након што је објављен, пре само неколико година, доспео на бестселер листу "Њујорк тајмса" на којој је остао девет седмица.

       То није промакло другим издавачима у свету па су га превели на 30 језика. Убрзо се појавио и студио МГМ из Холивуда који је откупио права да према овом роману сними филм, што је сада у фази припрема.

       Треба ипак да скренем пажњу да се оригиналан наслов овог дела разликује од српског јер гласи „The Girl He used to Know“, што би у преводу било "Девојка коју је некада знао".

       Ауторка која има свој блог на интернету  на коме комуницира са својим бројним читатељкама признала је да је имала две идеје које су је инспирисале да напише роман који би био одговор на питање: Шта би се десило да добијете другу шансу да се поново нађете са својом првом љубави? Такође, и да главна јунакиња буде истовремено изузетно лепа али донекле, да има неку психичку ману.

       Тако је осмислила изузетан лик Анике Роуз која се у роману смењује у нарацији са својом првом љубави, колегом са факултета Џонатаном. Прича почиње августа 2001. године када Аника описује свој неочекивани сусрет са Џонатаном са којим се растала пре равно 10 година. Тада се њена прва љубав, после кога није више нашла никога кога би заволела, преселила из Чикага у Њујорк..

       У другом поглављу Аника је поново наратор, али сада прича о својој терапији и њеној  терапеуткињи која ће кроз роман играти важну улогу у њеном животу као пријатељица, саветница и исцелитељ.

      У четвртом поглављу Џонатан постаје наратор који се после десет година вратио у родни Чикаго, и шокиран је сусретом са девојком у коју се дубоко заљубио, али су је неке доста трагичне околности спречиле да дође код њега у Њујорк и тако се завршила та веза.

       У наставку приче смењују се поглавља са њиховим нарацијама о  првој вези коју свако од њих види другим очима и о рађању ове друге која јесте другачија али подједнако снажна и страствена.

       Таман када очекујете да ће се после открића који је проблем са Аникином психом њихова веза учврстити и кренути ка срећном крају, долази 11. септембар 2001. и судар два терористичка авиона са двема кулама Светског трговачког центра.

       Џонатан је баш претходног дана дошао у Њујорк да учествује на неком скупу у једној од кула и сада почиње  трагични део романа који је сјајна слика тог драматичног догађаја. 

       Ауторка се побринула да изузетно успешно склопи те две нарације а радњу да обогати са пуно епизода, укључујући и доста експлицитне описе секса између двоје главних јунака што може да заголица  читаоце.

       Зато се не треба чудити да се роман "Остала је увек иста" нашао на бестселер листама веома угледних листова у Америци од "Њујорк тајмса" па на даље, а славна Опра Винфри, која има свој часопис, у њему је написала да је то најбољи љубавни роман 2019. године на свету.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари