„О љубави“ – психо-филозофски роман преведен на 30 језика

КЊИГА АЛАНА ДЕ БОТОНА ЗА СВЕ КОЈИ СУ СЕ ЗАЉУБЉИВАЛИ,  ОДЉУБЉИВАЛИ И – ТРАЖЕ НОВУ ВЕЗУ

* Прича почиње као и свака љубавна прича: човек и жена се упознају у авиону на путу до Лондона и шармантна Клои осваја Алана. Следи опис њиховог заједничког живота, али и постепеног "хлађења" страсти и испоставља се да је та веза мртва и свако креће својим путем...

* Лист "Обсервер" је за књигу "О љубави" написао да је то "Романтични реализам" док је "Спектејтор" оценио да се ради о "духовитој, префињеној књизи пуној мудрих и просветљујућих увида у вечне тајне љубави

* Де Ботон (рођен у Цириху) настанио се у Лондону, где и сада живи и поред писања есеја, романа, путописа, бави се продуцентским послом и предавањем у "Школи живота" коју је сам основао

___________________________________________________________

       ЕВО књиге за оне који су се током празника заљубили или одљубили и сада траже неку нову везу, а наслов јој је "О љубави " Алена де Ботона (1969.)  написане  као његово дебитантско дело 1993. године када је имао само 24 године.

       Ово де Ботоново дело чекало је више од две деценије да нађе пут до српских читалаца захваљујући издавачкој кући "Лагуна" али за утеху - није изгубило ништа од своје актуелности и још увек се продаје широм света иако је аутор у међувремену написао још 12 наслова.

       Књига која припада форми психолошко-филозофског романа стекла је епитет "култног дела" и до сада је преведена на 30 језика и продата је у четири милиона примерака.

       Де Ботон (рођен у Цириху) настанио се у Лондону, где и сада живи и поред писања есеја, романа, путописа, бави се продуцентским послом и предавањем у "Школи живота" коју је сам основао.

Ален де Ботон

       У свом дебитантском делу описује и анализира како настаје, рађа се и умире љубав која је тема још неколико његових књига а тек 2016. написао је "Пут љубави" -неку слободну форму наставка његове прве књиге, само сада размишља о савременим везама.

       Де Ботон у књизи о љубави пита читаоце да ли су икада помислили да ће са одабраном особом остати довека, па се показало да је тај "век"орочен на годину или две, док неспоразуми и разлике коначно не утање нежност, страст, и разумевање па нестане љубави а пре свега, да ли је могуће да вас ико научи да будете паметнији у љубави?

       Прича, која је оквир да на сва ова питања писац потражи одговоре, почиње као и свака љубавна прича: човек и жена се упознају у авиону на путу до Лондона и шармантна Клои осваја Алана. Следи опис њиховог заједничког живота, али и постепеног "хлађења" страсти и испоставља се да је та веза мртва и свако креће својим путем.

       Констатујући да је структура приче уобичајена за романтичне, комичне љубавне романе, аутор приказа "О љубави“  у листу "Спектејтор" Габриел Анан пише да "импресионира дубина којом се анализира однос двоје љубавника" и да "деконструише и сецира феномене да би их боље разумео".

       Током  описивања рађања и нестајања љубави наратор (неки сматрају да се иза Алана у роману крије сам Алан де Ботон) уноси у своје дело пуно духовитих опаски, филозофских промишљања на тему љубави, цитата из дела многих писаца, од античких до савремених, психолога, психоаналитичара.

       Овај начин писања постао је, иначе, метод који де Ботон стално користи и тако, према писању критичара "Индепендента", "Враћа филозофији њену најважнију сврху: да нам помогне да живимо свој живот."

      Лист "Обсервер" је за књигу "О љубави" написао да је то "Романтични реализам" док је "Спектејтор" оценио да се ради о "духовитој, префињеној књизи пуној мудрих и просветљујућих увида у вечне тајне љубави".

        Као што смо написали на  почетку, Ален де Ботон је написао књигу коју би морао да прочита свако ко се икада заљубљивао, одљубљивао и наставио да живи свој живот.

       Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари