Јунак Бојичићевог романа „Тхе бодигард“ је „магарац“ који јаше свог газду, а заједно – све нас

АУТОР ЈЕ ДОБИТНИК НАГРАДА: ЈОВАН ХАЏИ КОСТИЋ, РАДИВОЈЕ ДОМАНОВИЋ, СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ И ЗЛАТНИ ЈЕЖ

* Главни јунак "Тхе бодигарда" је телохранитељ који је стигао из Црне Горе да би набавио универзитетску диплому, али му се више исплати да и у Београду настави да ради као телохранитељ. У Београду се одлично сналази јер је дечко мишићавог тела, али нежног срца који туче само ако је изазван. Овај осетљиви грубијан пази на све од потрошних добара свога газде до његове размаженене "шћери" и расне пудле

* Писац и новинар Вања БУЛИЋ: „Јунак овог романа је нови јунак на магарцу каквог је у нашу литературу увео Миодраг Булатовић. Ново време доноси и нове јунаке, какав је "Тхе бодигард“, али и нове магарце, какав је његов газда

_______________________________________________________

          ДА ЛИ у ова смутна времена желите да се насмејете?

          Свратите у Лагунину књижару и потражите нови роман Радивоја Бојичића „Тхе бодигард".

          Бојичић (1949) је приступио писању овога романа, како сам каже ,да негује његов хумор с предумишљајем“. 

          Готово свака трећа реченица у роману је веома духовита и може да се третира као убојити афоризам. То не треба никога да чуди јер је писац већ пола века познати афористичар.

          Бојичић после полувековне праксе у хумору и сатири изнедрио је до сада бројне романе, комедије, монодраме и друге форме чији је циљ смех.

          А према његовим речима, одлучио је да ово дело буде тотални хумор и да свака реченица засмејава.

          Аутор се похвалио да је један његов пријатељ констатовао да свака реченица књиге изазове смех до суза а да ју је његова жена "прогутала".

          Наша свакодневица је тема романа, али писац је своје ликове учинио толико смешним да нису уопште опасни иако су увек спремни за насиље.

          "Све оно што се догађа и код нас и у белом свету, готово да је идеално за сатиру", констатовао је Бојичић и додао да има веома мало сатиричних романа и да се при томе сматрају да су мање вредни.

          Главни јунак "Тхе бодигарда" је телохранитељ који је стигао из Црне Горе да би набавио универзитетску диплому, али му се више исплати да и у Београду настави да ради као телохранитељ. У Београду се одлично сналази јер је дечко мишићавог тела, али нежног срца који туче само ако је изазван. 

          Овај осетљиви грубијан пази на све од потрошних добара свога газде до његове размаженене "шћери" и расне пудле.

          Према оцени Александра Чотрића, једног од најбољих познавалаца српске хумористичко-сатиричне традиције, Бојичићева књига је "брутално искрена, динамична и надасве духовита.

          Исповест о згодама и незгодама телохранитељског живота.

          Главни јунак признаје да већину конфликата решава физичком снагом и оружјем, али никако не успева да се ослободи гриже савести и разреши моралне дилеме узроковане патријархалним васпитањем и пореклом које држи до "чојства и јунаштва".

          Чотрић је описао Бојичићеву књигу као "самосвојно дело које говори о сукобу традиционалног и модерног, рурарног и урбаног, духовитог и профаног, плени свежином идеја, јединственом тематиком и некад се чини да је роман састављен од афоризама, а некад да сваки афоризам у себи садржи роман".

          Писац и новинар Вања Булић је оценио да је "Тхе бодигарда" сјајан и да тера читаоце да се смеју до суза и на  крају се питају коме су се у ствари смејали, себи - јер их је писац својом имагинацијом и уметничким даром натерао да се препознају.

          "Јунак овог романа је нови јунак на магарцу каквог је у нашу литературу увео Миодраг Булатовић", подсетио је Булић.

          Ново време доноси и нове јунаке, какав је и господин "Тхе бодигард“, али и нове магарце, какав је његов газда.

          „Упроштено речено, нови хероји јашу нове магарце и тако удружени јашу све нас" - закључио је Булић.

          Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари